Rautarinteen uudet portaat johtavat parempaan kuntoon

0
Talkoolainen Esko Uusitalo ja kunnan leivissä oleva Matti Nikkanen arvioivat, että Rautarinteen kuntoportaat valmistuvat ihan näinä päivinä.

YPÄJÄN Kurjenmäen Rautarinteen kuntoportaat valmistuvat näinä päivinä valaistun pulkkamäen kupeeseen. Portaiden rakentaminen alkoi kesän lopulla. Töitä on tehty enimmäkseen kunnan toimesta ja talkoovoimin. Maanrakennustyöt suoritti yritys.

– Talkoot ovat sujuneet hyvin. Ei ole ollut liikaa sakkia, eläkkeellä oleva Esko Uusitalo kehaisee. Hän on ollut monena päivänä tasan ainoa talkoolainen Rautarinteessä.

Uusitalo korostaa auliisti, että rehellisesti puhuen kuntoportaat ovat olleet kuitenkin yhden miehen projekti.

Nikkasen Mattihan nämä on oikeasti nikkaroinut melkein yksin. Yrityksiltä on tullut vähän apua, ja minä olen ollut mukana muutaman päivän.

KUNTOPORTAISTA on haaveiltu Ypäjällä jo muutama vuosi. Viime talvena (LL 11.2.) sivistyslautakunta päätti, että nyt ne tehdään. Pääasialliseksi työvoimaksi linjattiin talkoolaiset, kustannusarvioksi 10000 euroa ja toiveeksi, että paikalliset yritykset osallistuisivat projektiin esimerkiksi materiaaliavustuksin tai rahallisesti.

Linjaukset ovatkin pitäneet pääpiirteittäin, mutta aikataulu venähti keväästä syksyyn muun muassa koronan vuoksi.

– Ja oli meillä vähän pulaa tekijöistäkin, Ypäjän tekninen johtaja Jouko Käkönen kertoo.

– Laskuja ei ole vielä laskettu yhteen, kun työt ovat kesken, mutta aika lailla budjetissa mennään.

Rautarinteen kuntoportaisiin käytetään osa rahoista, jotka kunta sai aiemmin liikuntapaikkoihinsa aluehallintovirastolta. Osa niistä käytettiin jo aiemmin trampoliinipuistoon.

MUTTA TAKAISIN porrastyömaalle.

Rautarinteen kuntoportaiden loiva osuus käsittää 65 askelmaa. Ne johtavat tasanteelle, jossa on laavu. Seuraava osuus on hiukan jyrkempi ja käsittää reilut 15 askelmaa. Ylös mäkeen on tehty pohjatyöt vielä noin 30 askelman jyrkälle osuudelle, jonka nikkarointi jää ensi vuoteen.

Uusitalo ja Nikkanen arvelevat, että tieto kuntoportaiden valmistumisen lähestymisestä ei ole vielä tavoittanut ypäjäläisiä.

– Päiväkotilapset kävivät täällä yhtenä päivänä ja testasivatkin portaat heti. Muuten kävijöitä ja uteliaita on ollut vähänlaisesti, miehet laskeskelevat.

– Kun tieto leviää, tilanne varmasti muuttuu. Toivottavasti väkeä riittää, sillä käyttämistä varten nämä on rakennettu, Uusitalo mietiskelee ja arvioi, että kestopuusta tehdyt kuntoportaat koristavat Rautarinnettä ainakin seuraavat 30 vuotta.

– Työn laadulle voimme antaa takuun, äijät toteavat naamat peruslukemista hiukan poiketen.

Matti Nikkanen on suunnitellut pitävänsä kuntoportaiden käytössä tasoittavan tauon niiden valmistuttua. Hän kun on viihtynyt Rautarinteessä jo kuukauden, niin portaita on tullut sekä tehtyä että kavuttua omiksi tarpeiksi.

Esko Uusitalo puolestaan arvelee, että hänelle olosuhteet eivät taukoa suo. Mies nimittäin retkahti aikanaan urheilulliseen vaimoon, joka huolehtii edelleen päivittäisestä hernekeitosta.

– Ja hyvähän kuntoportaita onkin kiipeillä. Pysyy ainakin hengissä jos ei nyt tällä iällä enää ihan kunnossa.