Työvoimapula sai työnantajat kiinnostumaan opiskelijoista

0
Mariam Podzigun ja Anna Kuusela valitsivat ravintola- ja catering-alan, koska he rakastavat ruuanlaittoa. Alan valoisat työnäkymät tulivat bonuksena.

LOIMAA/MYLLYKYLÄ Työnantajat ovat entistä kiinnostuneempia ammattiin opiskelevista. Asia on pantu merkille muun muassa Novidan ammattiopiston Myllykyläntien toimipisteessä ravintola- ja catering-alalla.

Opettajien ja työpaikkojen välinen yhteydenpito on lisääntynyt. Tämä on johtanut oppisopimuksiin ja siihen, että opiskeluihin kuuluvat työssäoppimisjaksot poikivat entistä useammin työsuhteita.

– Kun käymme allekirjoittamassa koulutussopimuksia keittiöissä ja ravintoloissa, työnantajat kyselevät jo siinä vaiheessa opiskelijoilta, kiinnostaisiko heitä tehdä ilta- ja viikonlopputöitä työssäoppimisjakson aikana, tuntiopettaja Maija Marjasto valottaa ajankuvaa.

– Työssäoppimisjaksot ovatkin tällä hetkellä todellisia näytön paikkoja opiskelijoillemme, koulutuspäällikkö Satu Kaurala korostaa.

– Monet työnantajat haluavat nyt löytää hyvät tyypit palvelukseensa jo opiskeluvaiheessa.

TYÖVOIMAPULAN taustalla vaikuttavat noususuhdanteen lisäksi koronan jälkimainingit ja suomalaisten ikäjakauman vinoutuminen.

Noususuhdanne näkyy työvoimatarpeena muun muassa rakentamisessa.

– Ja teknologia-alat ovat olleet hyviä työllistäjiä Loimaan seudulla muutenkin, apulaisrehtori Jouko Tevasaari muistuttaa.

Ravintola- ja catering-alalta taas katosi koronan alkuvaiheessa valtava määrä työpaikkoja. Kun epidemian aiheuttama vellonta alkoi laantua, moni ravintolassa aiemmin työskennellyt oli siirtynyt uusille urille.

Hoitoalan työvoimapula puolestaan tunnetaan jo laajasti. Tehostettuun palveluasumiseen tullut henkilöstömitoitus ja suomalaisten vanhusten määrän kasvu takaavat, että sote-alalle tarvitaan hurja määrä tuoreita käsipareja tulevina vuosina.

RAVINTOLA- ja catering-alalla työvoiman kysyntä ja tarjonta ovat alkaneet lähestyä toisiaan Loimaalla.

Kaurala ja Tevasaari kertovat, että aikoinaan alalla aloitti ammattiopiston Myllykyläntien toimipisteessä syksyisin kaksi ryhmää. Sitten alan kiinnostavuus syystä tai toisesta laimeni. Aloittavien ryhmien määrä supistui yhteen, eivätkä senkään kaikki opiskelupaikat enää täyttyneet. Tänä ja viime syksynä aloittaneet ryhmät ovat olleet pitkästä aikaa täynnä.

Koulutuspäällikkö Satu Kaurala näkee, että jos kiinnostuksen kasvu ravintola- ja catering-alaa kohtaan vielä kasvaa, Loimaan ammattiopistossa voisi lähitulevaisuudessa olla taas kaksi aloittavaa ryhmää.

– Se vaatisi toki järjestelyjä, mutta ei se mikään mahdoton asia ole, apulaisrehtori Jouko Tevasaarikin arvioi.

TOISTA VUOTTA Novidassa ravintola- ja catering-alaa opiskelevat Anna Kuusela ja Mariam Podzigun ovat iloisia hyvistä työllistymisnäkymistä. He kokevat kuitenkin, että ne tulevat lähinnä bonuksena.

– Rakastan tehdä ruokaa. Kokkaan kotona itselleni ja vapaa-ajalla vähän muillekin. Minä oikeasti tykkään tästä hommasta, lukion jälkeen tovin muillakin aloilla harharetkeillyt Kuusela alleviivaa.

Hänellä ja Podzigunilla on realistinen kuva ravintolassa työskentelystä. He tietävät, että alan työajat ovat raskaat ja rikastumisen riski palkkatöissä pieni. Alan mahdollisuudet ovat kuitenkin monipuoliset. Perinteisen työsuhteen lisäksi tarjolla on freelancer-pohjaisia pestejä, ja yrittäjyys tarjoaa ravintola-alalla mahdollisuuden leipoa leveämpää leipää myös itselleen.

– Minua kiinnostaisivat kondiittorin hommat, Podzigun haaveilee.

Nuoret naiset ovat miettineet myös kahden eri koulutuksen taktiikkaa. Se vaikuttaisi turvalliselta vaihtoehdolta vuosikymmeniä eteenpäin vievälle, mutkaiselle ja kuoppaiselle työelämäpolulle.

– Kaksi koulutusta ei tarkoittaisi kahta työtä yhtä aikaa. Kaksi tutkintoa olisi ikään kuin jonkinlainen vakuutus työelämän jatkuvaan muutokseen, Kuusela tarkentaa.

– Ja sen haluan vielä sanoa, että Loimaalla on laadukkaampaa ravintola- ja catering-alan koulutusta kuin moni ymmärtää. Meillä on täällä mukavat opettajat, joilta löytyy kovan tason työkokemusta.