Kaupungilla on varhaiskasvatuksen tilakysymyksiä ratkaistavana myös Metsämaalla, jossa päiväkoti sijaitsee koulun vieressä. Kuva: Lari Kiviranta

LOIMAAN kaupungin saatua maaliin urakoitsijan valinnan Hirvikosken alueen päiväkotiratkaisusta se aloittaa uuden selvitystyön, joka koskettaa keskustan, Alastaron ja Metsämaan alueiden varhaiskasvatuspalveluita.

Pikaisinta ratkaisua vaativa tilanne on keskustassa ja Metsämaalla. Keskustassa kaupunki on jo perustanut ylimääräisen päiväkotiryhmän elokuussa Puistometsän päiväkotiin, ja varhaiskasvatusjohtaja Heidi Kautin mukaan toisen ryhmän perustaminen tulee mahdollisesti ajankohtaiseksi vuoden vaihteessa. Ryhmälle kartoitetaan parhaillaan tiloja keskustasta.

– Keskustan tilat eivät ole riittävät, hän perustelee ja sanoo, että alueelle muuttaa mukavasti lapsiperheitä. Varhaiskasvatushakemuksia on erityisesti alkusyksylle ja vuoden vaihteeseen.

Varhaiskasvatusjohtaja sanoo, ettei tilatarpeen voi kuitenkaan sanoa johtuvan siitä, että keskustan alueen lapsimäärä olisi kasvanut, vaan taustalla on muita syitä.

Hänen mukaansa keskustan alueelta on viime vuosina vähentynyt kaiken kaikkiaan noin 3,5 varhaiskasvatuksen ryhmää, kun huomioidaan neljän perhepäivähoitajan eläköityminen, Pikkukartanon sulkeminen sisäilmaongelmien takia ja Nappulan päiväkotiyksikön siirtyminen sisäilmaongelmien vuoksi Keskuskoulun vierestä Sammonkadulle pienempiin tiloihin varahoitoyksikkö Sahramiin viereen.

Lisäksi varhaiskasvatushakemukset koskevat etenkin alle kolmevuotiaita lapsia, joiden varhaiskasvatus vaatii isomman varhaiskasvatuspaikan kuin yli kolmevuotiaiden lapsien hoito.

Hirvikoskelle rakennettava uusi päiväkoti voi helpottaa myös keskusta-alueen tilannetta, mutta Kauti muistuttaa, ettei kaikilla vanhemmilla ole käytössä autoa, jolla kuljettaa lapsia varhaiskasvatukseen. Huoltajien työssäkäyntisuuntakin vaikuttaa varhaiskasvatuspaikan järjestämiseen.

Keskustan alueella tulee ratkaistavaksi myös Peltoisten vuoropäiväkodin tilanne.

– Peltoisten vuoropäiväkoti on peruskorjauksen tarpeessa eikä välttämättä sovellu kovinkaan hyvin nykyiseen tarkoitukseensa, Kauti pohtii ja kuvailee entisestä koulusta remontoituja tiloja sokkeloisiksi ja ahtaiksi.

Yhtenä selvitettävänä vaihtoehtona on Peltoisten vuoropäiväkodin tilojen remontointi paremmin tarkoitukseen sopiviksi, mutta pohdittavana on myös palveluiden kokoaminen osaksi suurempaa kokonaisuutta, jos tiloja löytyy. Palveluiden kokoaminen isommaksi kokonaisuudeksi voisi koskettaa kahta uutta päivähoitoryhmää, Peltoisten vuoropäiväkotia ja varahoitoyksikkö Sahramia.

Palveluverkkoa koskevassa selvityksessä tullaan ottamaan kantaa myös keskustan ja Alastaron ostopalvelusopimuksiin, joilla Kauti viittaa yksityisiin päiväkoteihin Touhula Alastaroon ja Nappulakoskeen Kartanomäessä. Touhulan sopimusaika päättyy vuonna 2025 ja Nappulakosken vuonna 2026.

 

Muuttaako Metsämaan päiväkoti Nahuntupaan?

LOIMAAN keskusta-alueen lisäksi kaupunki selvittää varhaiskasvatuksen tilakysymyksiä Metsämaalla ja Virttaalla.

Varhaiskasvatusjohtaja Heidi Kauti kertoo, että Metsämaalla päiväkodin nykyiset tilat ovat ongelmalliset ja lapsimäärään nähden liian pienet.

– Metsämaan päiväkodissa on ollut sisäilmaongelmia useamman vuoden.

Metsämaan päiväkoti oli esillä tällä viikolla kokoontuneessa kaupungin sisäilmatyöryhmässä, jonka puheenjohtaja, vt. tekninen johtaja Harri Salminen kertoo, että päiväkodille lähdetään seuraavaksi selvittämään muita tiloja Metsämaalta. Hänen mukaansa tässä vaiheessa selvitettävänä vaihtoehtona on kaupungin omistama Nahuntupa.

– Sen jälkeen katsomme, mitä tehdään nykyiselle päiväkodille, hän sanoo ja kertoo yhtenä vaihtoehtona olevan edelleen myös rakennuksen korjaaminen.

Salmisen mukaan nykyisestä päiväkodista teetettyjen selvitysten perusteella rakennuksessa on jotakin, joka aiheuttaa oireita ainakin osalle työntekijöistä, vaikka mitään varmaa on toistaiseksi vaikea sanoa.

– Sisäilmaselvitysten tarkentamista mietitään myös vielä.

Kautin mukaan mahdollinen muutto Nahuntupaan saattaisi olla väliaikainen ratkaisu, jos nykyinen päiväkoti on korjattavissa.

Virttaan päiväkodin kohdalla pohditaan sitä, löytyisikö toimintaan paremmin soveltuvat tilat esimerkiksi samasta pihapiiristä hiljattain lakkautetun koulun puolelta. Kautin mukaan päiväkodin nykyiset keittiötilat ovat liian pienet eivätkä märkä-, varasto- ja lepohetkitilat ole riittävät, lisäksi toisen puolen eteistilat ovat ahtaat.

– Virttaalla on lapsia mukavasti, hän sanoo ja suunnittelee, että jonain vuonna päiväkotiin voitaisiin tarvittaessa järjestää kaksikin ryhmää, jos tilat antaisivat myöten.

Varhaiskasvatusjohtaja muistuttaa, ettei varhaiskasvatusyksiköitä voida poistaa Virttaalta eikä Metsämaalta. Hänen mukaansa molempien kylien kohdalla paremmat tilat voisivat mahdollistaa varhaiskasvatuspaikkojen lisäämisen ja palvelun kehittämisen.

– Metsämaallakin päiväkotia voitaisiin laajentaa kahdelle ryhmälle.

Kauti muistuttaa, että Niinijoella, Kauhanojalla ja Mellilässä varhaiskasvatuksella on jo hyvät tilat, joten niitä ei tarvitse ottaa mukaan selvitystyöhön. Hirvikosken alueelle puolestaan odotetaan uutta päiväkotia ensi syksyksi (LL 21.9.).