Vesivahingot eivät ole vain vanhojen talojen vitsaus

0
Loimaan HT-Asennuksen Heikki Paattilammi suosittelee tarkkailemaan vesikalusteiden kuntoa. Pienetkin vuodot voivat olla merkki siitä, että jotain on vialla.

Loimaa
Katriina Reijonen

Vesivahinko on ikävä yllätys, jota kukaan ei kotiinsa haluaisi. Siihen nähden vahinkoja sattuu kuitenkin paljon. Omalla valveutuneisuudella voi välttyä monelta murheelta, ja rahaa kannattaa käyttää mieluummin ennaltaehkäisevästi kuin vasta onnettomuuden satuttua.

Loimaan HT-Asennuksen Heikki Paattilammin mukaan vesivahingot johtuvat yleensä siitä, että putket ovat käyttöikänsä päässä.

Loimaan Rakennekuivauksen Jarmo Helenius lisää tyypillisimpiin vesivahinkoihin keittiön viemärin tukkeutumisen, laitteiden poistoputkien hapertumisen ja kylpyhuoneessa olevien saumojen pettämisen sekä vesieristeen pettämisen.

– Keittiössä viemärivuodot ovat yleisiä. Viemäri tukkeutuu rasvasta yllättävän helposti. Tukkeutunut viemäri aiheuttaa veden paineen putkistoon, minkä seurauksena vanhat tiivisteet alkavat vuotaa.

Rasvaiset astiat kannattaa pyyhkiä esimerkiksi talouspaperilla ennen astian pesemistä.

Allaskaappi tulisi pitää puhtaana, sillä jos kaappi on täynnä tavaraa, vesi voi valua pitkäänkin kaapin alle ilman, että vuotoa huomataan.

Kylpyhuoneen lattialämmityksen kytkeminen pois päältä voi säästää sähköä mutta aiheuttaa kosteuden kerääntymistä. Lattialastan käyttö kannattaa aina.

– Pesuhuoneessa kannattaa tarkastella aika ajoin laattojen, laattasaumojen ja silikonien kuntoa. Silikonien yleisesti suositeltu vaihtoväli on 3–5 vuotta.

Kupariputkien tekninen käyttöikä on yleisesti ottaen 20–30 vuotta, mutta esimerkiksi veden laatu vaikuttaa putkien kulumiseen. Roskat ja tukkeutumat haittaavat veden kulkua, kulumat aiheuttavat pistesyöpymiä. Loimaan HT-Asennuksen Paattilammi kehottaa seurailemaan kaikkien putkistojen kuntoa näkyviltä osin.

Pieniä vuotoja on vaikea havaita. Esimerkiksi patterit tai niiden termostaatit saattavat vuotaa patterin ja seinän väliin, käyttövesiputket taas saattavat valuttaa kosteutta seinän sisälle. Vesihanan vuotamiseen kannattaa reagoida saman tien.

Vesivahinko ei katso vuodenaikaa, mutta pakkastalvella yleistyvät putkien jäätymisestä aiheutuvat rikot.

– Jokin on vialla, jos putket jäätyvät. Onko lämpöä tarpeeksi, vai täytyykö laittaa lämmityskaapelia? Joskus hiiret ovat saattaneet syödä eristeet, Paattilammi kertoo.

Jos asukas havaitsee vettä paikassa, jossa sitä ei kuuluisi olla, hänen tulee pikimmiten ottaa yhteyttä vesivahinkoihin erikoistuneeseen yritykseen sekä omaan vakuutusyhtiöönsä. HT-Asennuksen Paattilammi ja Loimaan Rakennekuivauksen Helenius vakuuttavat, että paikalle päästään pikaisellakin hälytyksellä.

Asukas voi estää lisävahinkojen syntymisen laittamalla sulut kiinni, mutta jollei niitä hoksaa itse sulkea, viimeistään putkiasentaja tekee sen.

Vahingon laajuus selviää kosteusmittauksilla. Kun vahingon syyt ja seuraukset on saatu selville, siirrytään vahinkoalueen purkutöihin ja kuivaukseen. Kuivausaika on tavanomaisesti kolmesta kahdeksaan viikkoa riippuen vahingon laajuudesta.

Asiakkaalle vesivahinko voi tarkoittaa isoa remonttia ja jopa tilapäisasuntoon muuttoa.

Paattilammi ja Helenius ovat varovaisia kommentoidessaan vakuutusyhtiöiden linjauksia siitä, milloin vesivahinko on aiheutunut asukkaan huolimattomuudesta ja mitä siitä voi seurata. Yhtiökohtaiset käytännöt eroavat toisistaan. Hyvänä ohjenuorana he pitävät sitä, että asukkaan tulee seurata putkien ja laitteiden kuntoa, asui sitten vuokralla tai omassa asunnossa.

– Mitä enemmän vesivahinkoja tulee, sitä enemmän me joudumme yhteiskuntana niistä maksamaan. Jos vahinkoja on paljon, vakuutusmaksut nousevat, Helenius muistuttaa.

Kaikki vahingot ovat yleensä korjattavissa, ja vesivahingoilla on ehkä turhankin pelottava maine kuluttajien keskuudessa.

– Kaikki aina pelkäävät sitä, millainen remontti on edessä. Me vaihdamme laatat ja vesieristeet sekä teemme putkiremontin niin, että kaikki on saatettu ajan tasalle, Paattilammi rauhoittelee.

Joskus siis on onni onnettomuudessa, että laitteet ja talotekniikka muistuttavat ikääntymisestään.

Heleniuksen mukaan puhe hometaloista on saanut ihmiset varpailleen, mutta kosteuskartoituksia ei ole alettu pyytää vain varmuudeksi. Yleensä kosteuskartoitus tulee ajankohtaiseksi, kun jotain vikaa ilmenee tai asunto on vaihtamassa omistajaa. Kirjallinen selvitys on sekä ostajan että myyjän näkökulmasta hyvä asia.