Colme on näytön paikka tekijöille

0
Maija Muhonen toteutti keväällä ikiaikaisen haaveensa ja ryhtyi kaiken muun lisäksi galleristiksi. Taustalla sinertävät Timo Laitakarin valokuvat.

LOIMAA Maija Muhonen tunnetaan Vanhan Elmiiran yrittäjänä ja opisto-opettajana. Viime keväänä pitkän linjan käsillä tekijään iski kuitenkin vakava galleriakuume.

– Huomasin kaipaavani opistoaikojen näyttelyitä ja niiden tunnelmaa, Muhonen myöntää.

– Tiedän, että lähes jokainen taiteilija ja käsitöiden tekijä haluaa esitellä aikaansaannoksiaan. Se on tärkeää ja tuottaa mielihyvää. Tiedän myös, että näyttelyssä omakin työ näyttää hyvältä muiden joukossa. Tältä pohjalta perustin mahdollisimman matalan kynnyksen gallerian, Muhonen sanoo ja alkaa nauraa:

– Ehkä haluan jäädä eläkkeelle galleristina.

GALLERIAN nimeksi tuli Colme. Hienolle nimelle löytyy looginen selitys. Galleria sijaitsee entisessä Vainiolan liiketilan puolikkaassa osoitteessa Vesikoskenkatu 3.

Muhonen aloitti galleristin uransa avaamalla näyttelyn, jossa oli esillä yli 40 islanninvillapaitaa. Parissa viikossa Colmessa pistäytyi 150 uteliasta. Se on Loimaan mittakaavassa paljon.

– Aihe taisi olla oikea, Muhonen toteaa vaatimattomasti viitaten siihen, että islanninvillapaidat ovat olleet viime vuosina hoteinta hottia paitsi pukeutumisessa myös villalankojen suurkuluttajien keskuudessa.

OMAN näyttelynsä jälkeen Muhonen alkoi vuokrata galleriatilaa 1–3 viikoksi kerrallaan. Viikkovuokran suuruus eli pienuus on vääjäämätön todiste rakkaudesta lajiin. Se on myös taannut, että tiloissa on riittänyt kuhinaa. Colme on otettu innokkaasti vastaan.

– Varauksia on tehty jo tammikuulle saakka. Esimerkiksi ennen joulua on tulossa Novidan artesaaniopiskelijoiden pop up -näyttely. On siellä toki vielä tyhjiäkin viikkoja tarjolla. Kun niitä jää, laitan esille omia töitäni, Muhonen suunnittelee.

Galleristi toivoo, että Colmeen riittäisi kuhinaa jatkossakin.

– Tykkäisin myös, että näyttelyt vaihtuisivat nopeaan tahtiin. Tiedän, että Loimaan seudulla olisi paljon esittelemisen arvoista keramiikkaa, käsitöitä, valokuvia, maalauksia ja vaikka mitä.

MILLOIN Colmeen sitten sopisi pistäytyä?

– Silloin kun tekijä on paikalla. Aukiolosta päättää näyttelyn pitäjä. Ikkunassa on varmasti melkein aina jotain, eli kannattaa käydä vilkaisemassa. Matala kynnys tarkoittaa, että sisään voi tulla vaikka verkkareissa kesken lenkin. Ties vaikka täällä olisi joskus esillä verkkarinäyttely, Maija Muhonen kannustaa.