Iltapäivätansseista pääsee ajoissa kotiin

0
Iskelmätähti Rami Rafael esiintyi Wanhan Kanalan syksyn kolmansissa iltapäivätansseissa. Tanssilattialla on vielä väljää, kun korona-aika ei ole innostanut suuria väkimääriä parketille.

LOIMAA/NIINIJOKI Lauantaina iltapäivällä Wanhan Kanalan tanssisali alkaa hiljalleen täyttyä. Toiset hakevat vielä kahvia ja pullaa, kun iskelmälaulaja Rami Rafael astelee lavalle ja aloittaa laulun.

Iltapäivätanssit ovat alkaneet.

Askaislaiset Heli Holminen ja Harri Hämäläinen ovat Kuiwuri-salissa ensimmäistä kertaa. Paikalle heidät houkutteli ystäväpariskunta.

– Missäs me ollaan, Loimaallako, he kyselevät.

Holminen ja Hämäläinen kertovat käyneensä vielä vuosia sitten tanssahtelemassa paljon useammin, parhaimmillaan kolmesti viikossa. Nyt tahti on hidastunut.

– Ihan luvattoman harvoin nykyään, ehkä kolme kertaa vuodessa, jos niinkään usein, Hämäläinen laskeskelee.

Heille tanssiminen on yhteinen ajanviete ja liikuntaharrastus. Siksi he ovat mielellään liikenteessä jo päiväaikaan.

– Kun on ikää enemmän, ei viitsi yötä myöten koluta. Päivätanssit onkin paras tanssin muoto, Hämäläinen sanoo.

Liikunnan ohella heitä kiinnostaa esiintyjä.

– Artisti on numero yksi, Holminen sanoo.

Hän kertoo tykkäävänsä iskelmästä ja popista, kun taas Hämäläinen tunnustautuu ikuiseksi rokkimieheksi.

– Niitä sitten koetamme sovittaa yhteen, he sanovat.

Riihikoskelaiset Elisa Keskitalo ja Voitto Hämäläinen olivat testaamassa Kuiwurin tanssilattian jo keskiviikkona. Tuntuma oli moitteeton.

– Lattia on viimeisen päälle, Hämäläinen sanoo.

Myös he viilettävät parketilla mieluusti valoisaan aikaan, jolloin on mukavampi ajella kotiinkin.

– Ehtii vielä saunaan, he sanovat.

WANHASSA KANALASSA järjestetyt lauantaiset iltapäivätanssit ovat vastaus kysyntään.

– Ihmisillä on valtava tarve päästä tanssimaan, saamme valtavasti yhteydenottoja, yrittäjä Jaana Pirttisalo-Mäkelä kertoo.

Tilaisuuksien aikaistuminen johtuu osin koronarajoitteista, mutta Kuiwurissa oltaisiin tanssittu jo päivällä ilman epidemiaakin. Pirttisalo-Mäkelä tietää, että varttuneempi tanssikansa on mielissään siitä, että kotiin pääsee ajoissa. Toisaalta innokkaimmat jatkavat päivätapahtumista vielä iltatansseihin.

– Tyypillisesti päivätanssit on sunnuntaina, mutta me halusimme tehdä vähän eri tavalla.

Iltapäivätanssit ovat rauhallisia tilaisuuksia, joiden keskiössä on itse tanssi. Korona-aika on tosin pitänyt osallistujamäärän maltillisena.

– Tanssijoita ei vielä ole paljoa, mutta se on yleisvaltakunnallinen ilmiö, johon emme voi vaikuttaa. Puhutaan ennemmin kymmenistä kuin sadoista henkilöistä.

Wanhan Kanalan Kuiwuri-sali valmistui juuri, kun koronaepidemia pisti yhteiskuntaa kiinni. Samoin syksyinen tanssikielto vaikeutti iltapäivätanssien aloittamista. Nyt toimintaa on lähdetty avaamaan vauhdilla. Lauantaisin aletaan pitää myös iltatanssit ja keskiviikkoisin on naistentanssit. Tiedossa on myyjäisiä, konsertti ja hyvinvointimessut. Lisäksi palveluja parantaa tekeillä oleva parvikerroksen kahvila-ravintola.

– Paljon on puhuttu, että artistit ovat kärsineet, mutta tapahtumajärjestäjilla ja paikkojen omistajilla on ollut koko ajan kiinteät kulut. Ihmisiä pitäisi nyt rohkaista käyttämään palveluja, jotta ne saadaan pysymään, Jaana Pirttisalo-Mäkelä sanoo.