Korona katkaisi ikäihmisten digiloikan

0
Tuulensuun Palvelukeskuksessa Seniorit surffaa -kursseja vetävä Matti Sillanpää kertoo, että internetin käytössä on tärkeintä harjoittelu ja toisto. Erkki Kaskisen digitreenit ovat jääneet viime aikoina vähälle koronasta johtuen. Lähinnä hänen on tullut katsottua tietokoneelta silloin tällöin Loimaan säätiedot.

LOIMAA Korona on sotkenut pahemman kerran 90-vuotiaan Erkki Kaskisen hyvin alkaneet digitreenit. Ennen epidemian alkua hänen tuli käytyä Tuulensuun Palvelukeskuksessa vapaaehtoisten vetämällä Seniorit surffaa -digikurssilla kerran viikossa, kaksi tuntia peräkkäin.

– Nyt olen katsonut tietokoneelta Loimaan sään silloin tällöin, hän harmittelee kalliin koneen vähäistä käyttöastetta ja kertoo kursseilla opittujen taitojen ruostuneen pahasti.

Kaskinen ei ole ainoa, joka on koronan aikana kaivannut digitreenejä. Kursseja Tuulensuussa ohjaava Matti Sillanpää sanoo yhteydenottoja tulleen runsaasti asian tiimoilta.

– Tällaisille digitaitokursseille on kova tarve, ja meidänkin opastuksissa on käynyt parhaimmillaan jopa 20 henkeä.

VANHUSTYÖN keskusliiton projektipäällikkö Tiina Etelämäki vahvistaa, että ikäihmisten digituelle on tarvetta, mikä vain kasvaa välineiden kehittyessä.

– Digiosaaminen on nyky-yhteiskunnassa lähes välttämätön myös vanhemmille, sillä esimerkiksi viranomaispalvelut siirtyvät entistä enemmän verkkoon samoin kuin pankkiasiat, hän toteaa.

Myös korona-aika kasvatti digitaitojen merkitystä, kun esimerkiksi sukulaisiin tai ystäviin oltiin yhteydessä ainoastaan puhelimen tai älylaitteen välityksellä.

– Tablettia tai tietokonetta kannattaakin ajatella ennemmin kaverina kuin kiusankappaleena, Etelämäki rohkaisee.

Samaa sanoo Tuulensuun vt. toimitusjohtaja Petri Syrjänen, joka tietää tietokoneen avaavan vanhuksille oven nykymaailmaan.

– Esimerkiksi Skypen kautta soitetut verkkopuhelut ovat olleet monelle todella hieno asia, kun on kyennyt näkemään kaukaiset sukulaisensa reaaliajassa.

DIGITUKIKURSSEILLA tietokonemaailmaa käydään monipuolisesti läpi ja koneen käyttöä harjoitellaan kädestä pitäen.

– Liikkeelle voidaan lähteä ihan siitä, miten kone laitetaan päälle ja miten se suljetaan, Syrjänen kertoo.

Tiina Etelämäen mukaan viime vuosina on tarvittu yhä enemmän opastusta myös älypuhelinten kanssa.

– Moni kysyy neuvoa, miten pyyhkäistään ja kosketetaan niin, että jotain tapahtuu, hän kuvailee.

Toisaalta sähköpostin lähettäminen ja liitetiedostojen liittäminen ovat myös taitoja, joihin tarvitaan edelleen paljon tukea. Matti Sillanpää huomauttaakin, että tärkeintä oppimisessa on toisto, eikä esimerkiksi internetin käyttöä omaksu kuin harjoittelemalla.

– Jos etsii vaikka tietoa hakukoneilla, täytyy osata miettiä, millaisilla sanoilla saisi mahdollisimman paljon osumia.

Ensi keskiviikkona Tuulensuussa jatkuvan Seniorit surffaa -digikurssin myötä omia taitojaan pääsee jälleen kartuttamaan. Sillanpään mukaan kurssikerrat ovat perinteisesti rakentuneet pitkälti ihmisten omien toiveiden ja kysymysten perusteella.

– Joillekin on perustettu sähköposteja, toisinaan olemme harjoitelleet pankkipalvelujen käyttöä ja joskus taas vaikkapa sitä, miten sanomalehtiarkistoista tehdään hakuja, hän luettelee.