Loimaalainen epäkukko Martti toheltaa nyt kirjassakin

0
Someilmiöksi noussut Martti on Buff Orpington, joka on vanha englantilainen rotu.

VESIKOSKI/LOIMAA Ensimmäisen kirjansa tehnyt Joanna Jokinen ei pidä itseään kirjailijana.

– Äidinkielen opettajakin sanoi aikanaan, ettei minusta ainakaan mitään kirjailijaa tule. Kirjoitustyylini on ollut aina samanlainen, mutta jotenkin se on nyt sävähdyttänyt ihmisiä. Joten tässä sitä nyt ollaan, vähän itsekin kirjasta yllättyneenä, Jokinen naurahtaa.

Hän viljelee ronskia kieltä ja runsaasti huumoria kertoessaan tilansa eläinten kommelluksista. Tarinoiden eittämätön tähti on nyt 3-vuotias Martti-kukko. Martti on Jokisen mukaan epäkukkomainen lapanen, joka ei tositilanteen tullen puolusta kanojaan tai toimi joukon auktoriteettina, vaan piiloutuu mielellään naisten keskelle.

– Kaikki lähti siitä, kun Martti oli vuoden ikäinen, ja katselin sen touhuja, joista ei tuntunut tulevan yhtään mitään. Päädyin kirjoittamaan facebookiin siitä, että Martti on idiootti, ja sitten homma vain levisi. Pian kaikki halusivat kertoa meistä, niin MTV, Yle kuin Iltalehtikin. En tiedä, miksi Martista tuli someilmiö, kertoo Jokinen vuonna 2019 alkaneesta suosiosta.

Hän harrastaa kanankasvatusta pienellä Loimijoen tilalla. Tällä hetkellä tilan facebook-sivulla on 20000 seuraajaa.

MARRASKUUSSA julkaistavassa Martti on idiootti -kirjassa on Jokisen mukaan tarinoita siitä, mitä tilalla on tapahtunut vuosien varrella. Tarinat ovat päiväkirjamaisesti koottu kronologiseen järjestykseen.

– Mitään romaanityyppistä juonta siinä ei ole, mutta Martti toimii kuitenkin koko ajan päähenkilönä. Kirjaan tulee paljon myös visuaalista ilmettä, runsaasti kuvia, värejä ja kaikkea muuta. Yksi kaverini sanoi osuvasti, että kirja on ikään kuin aikuisten iltasatukirja.

Jokinen on tehnyt kirjansa nimenomaan aikuisille lukijoille.

– Kyllähän kirja sisältää ronskia kieltä ja välissä saattaa olla kirosanojakin. Toki sitä voi lapsilleenkin lukea, jos lapset ovat yli 18-vuotiaita.

Ennakkoon kirjaa on myyty 300 kappaletta, ja joulumarkkinoille ilmestyvän kirjan myyntipaikat selviävät myöhemmin.

Jokinen kertoo, että kirjan tekeminen on ollut pitkä projekti, ja ensimmäiset tarinat tulevat vuodelta 2019, jolloin hän perusti tilan sivun facebookiin. Kirjan tekemiseen hän ryhtyi lukijoidensa vaatimuksesta kauan asiaa harkittuaan.

– Kirjassa on facebookissa julkaistuja tekstejä pidennettyinä ja muokattuina versioina. Tosi paljon sisällöstä on kuitenkin ennen näkemätöntä materiaalia, jota olen vuosien mittaan säästänyt juuri tätä kirjaa varten.

ELÄIMET ovat Jokisen mukaan hänelle henki ja elämä.

– Olen aina pienestä pitäen ollut sellainen, että pelastelin kastematoja maasta ja myöhästyin koulustakin, koska karvamato oli pulassa. Nykyään olen tosi aktiivisesti mukana eläinsuojelutyössä, Jokinen sanoo silittäessään samalla kahta sijaiskotiin pysyvästi jäänyttä orpoa kissanpentua.

Jokinen perusti ystävänsä Hanna Penttisen kanssa vuonna 2019 kissojen sterilointi- ja kastrointikampanjan facebookiin, jotta vähävaraiset kissanomistajat pystyvät saamaan kustannuksiin apua.

– Hylättyjä kissoja tulee Suomessa vuosittain 20000, joten halusimme lähteä aktiivisesti ja konkreettisesti tekemään asialle jotain.

Hän sai ystävänsä kanssa kampanjasta vuonna 2020 Eläinsuojelun Topelius-palkinnon.

– Seuraavan viiden vuoden unelmani on perustaa eläinten vastaanottokoti. Se olisi eläimille, joille ei ole mitään muuta paikkaa, ja myös luonnonvaraisille eläimille olisi erilliset tilansa. Vastaanottokoti vaatii kuitenkin paljon nykyistä isommat tilat ja mieluusti paikan keskeltä metsää.

PIHAMAAN aitauksessa tepasteleva Martti on autuaan tietämätön päätymisestään kirjan päähahmoksi. Martin seurana on joenrantaan rajautuvassa aitauksessa seitsemän kanaa ja kolme kalkkunaa. Jokinen kertoo, että Martin karkailut naapuripihoille ja läheisellä maantielle ovat vähentyneet.

– Olen rakentanut aitoja sinne tänne, ja nyt Martti on aika hyvin pysynyt paikoillaan. En silti ymmärrä, miten sen pääkoppa oikein toimii. Se on tyhmä kuin saapas, mutta välillä menee läpi ihan kaikesta. Martti on löytynyt jopa ruokavarastosta, jonka ovi on ollut kiinni. Ihmettelen, miten se oikein teleporttaa itsensä milloin mihinkin. Joku ehdottikin, että jospa Martti onkin niin fiksu, että vain esittää tyhmää.