Mokkapalakin on vaikuttamista

0
Kuuluisat mokkapalat ovat junioriturnausten kioskitoiminnan tarjoilujen aatelia. KUVA: TS Arkisto/Jonny Holmén

Olemme alkuvuoden ajan esitelleet seudun ihmisten hyviä tekoja Vapaaehtoinen-sarjassa. Suurin osa haastatelluista kertoi tekevänsä vapaaehtoistyötä juuri auttamisen vuoksi ja itselleen tärkeäksi kokemansa asian parissa.

Niitä voi ajaa ja kehittää monella tavalla – niin kutomalla villasukkia tarvitseville, leipomalla mokkapaloja junnuturnauksiin kuin politiikkaan osallistumalla.

Kansalaisvaikuttamista tullaan kunnioittamaan virallisella liputuspäivällä vuodesta 2023 lähtien 1. lokakuuta. Se on jo muutaman vuoden ajan ollut jo suositeltu liputuspäivä.

Päiväksi on alkujaan valittu päivä, jolloin suomalaiset saivat täydet poliittiset oikeudet (1.10.1906). Jokioisilla syntynyttä Miina Sillanpäätä muistetaan samana päivänä siksi, että hän ajoi yhteiskunnallista tasa-arvoa, naisten ja lasten oikeuksia ja hyvinvointia edistäviä uudistuksia, ja hänet valittiin kansanedustajaksi jo heti 1907 ja toimi kansanedustajana vuoteen 1948 asti. Sillanpää oli myös Suomen ensimmäinen naisministeri.

On hienoa, että vapaaehtoistyö ja kansalaisvaikuttaminen huomataan monin tavoin – alastarolainen Elina Kekki on esimerkiksi ehdolla Vuoden vapaaehtoiseksi (LL 2.10.2021). Ehdokkaita on tänä vuonna yhteensä 89 ja omaa suosikkiaan voi äänestää lokakuun ajan Kansalaisareena ry:n sivuilla.

Kansalainen, miten sinä vaikutat yhteisöösi, yhteiskuntaan ja muihin ihmisiin?