Ajoneuvon tankkaaminen on monien mielestä tämän hetkisillä polttoaineen hinnoilla melko kallista puuhaa. Joku saattaa miettiä koko polttomoottoriautoilun mielekkyyttä, jos siis polttomoottoriautolle on mielekästä korvaajaa, mikä ei ole suinkaan itsestäänselvyys jokaisen kohdalla.
Vähän aikaa sitten keskusteltiin sähkön hinnannoususta. Toisaalta monella kuluttajalla on aiemmin solmittu kiinteähintainen sähkösopimus, joka on tuonut turvaa sähköpörssin hintapiikeiltä. Esimerkiksi vuoden kuluttua sopimusta uusittaessa hinta voi olla jotain muuta.
Ruuankin hintaan kohdistuu nousupaineita, joiden taustalla vaikuttavat muun muassa kasvukauden heikko sato ja maatilojen tuotantopanosten hinnannousu. Olisi suoranainen ihme, jos tämä ei ajan myötä jollain tavalla heijastuisi kuluttajahintoihin.
Ruuan ja sähkön hinnannousu tuskin horjuttaa esimerkiksi keskituloisen pariskunnan ja sitä enemmän tienaavan taloutta – ja sitä kautta vähentäisi olennaisesti muuta kulutusta. Yksinasuvalla pienituloisella tai yksinhuoltajalla tilanne voi olla toinen.
Ruoka, lämmitys ja sähkö ovat kaikki välttämättömiä elämisen edellytyksiä. Kenties siksi niiden hintamuutokset kiinnittävät huomiota ja herättävät jopa tunteita. Välttämättömienkin hyödykkeiden käyttöä voi toki yrittää vähentää esimerkiksi muuttamalla kulutustottumuksia, mutta ei suinkaan määräänsä enempää.