Siunauskappelin suuri remontti valmistui

0
Vastaava työnjohtaja Kim Wahlsten pääurakoitsija Varpe oy:stä ja seurakunnan työpäällikkö Ari Lindell kertoivat rakennusmateriaaleista ja komponenteista olleen ajoittain pulaa, ja tavaroiden toimitusaikojen venyneen. Jutuntekohetkellä rakennus oli teknisesti valmis, mutta lopputarkastus oli vielä suorittamatta.

LOIMAA/KAUPUNGINHAUTAUSMAA Loimaan seurakunnan siunauskappelin korjaus- ja laajennustyöt on saatu valmiiksi. Huhtikuussa aloitettu urakka pysyi seurakunnan työpäällikkö Ari Lindellin mukaan melko hyvin aikataulussaan, vaikka pieniltä yllätyksiltä ei voitu välttyä.

– Varsinaisia takapakkeja ei tullut, mutta pientä venymistä aikatauluun tuli. Urakoitsijoiden puolelta ei ollut viivästyksiä, mutta tavarantoimittajilla oli vaikeuksia saada tarvittavia materiaaleja ja komponentteja. Yleensä keväisin on saanut rakennustavaraa hyvin, mutta nyt kaikesta tavanomaisestakin bulkki- ja puutavarasta osoittautui olevan pulaa. Muutamissa tarvikkeissa myös kustannustaso oli kasvanut, Lindell toteaa.

Myös vastaava työnjohtaja Kim Wahlsten Varpe oy:stä vahvistaa, että urakka eteni suunnitelmien mukaan, mutta tavarantoimitukset takkusivat.

–  Se on tämä aika, eikä asialle voi tehdä mitään. Jopa normaalitavaraa, kuten pattinkia, ei välillä ollut saatavilla.

NOIN SADAN neliön kokoiseen laajennusosaan on tehty vainajien säilytystilat sekä hautausmaalla tai kappelissa kävijöille tarkoitettu esteetön yleisö-wc. Vanhat vainajien säilytystilat ovat tähän asti sijainneet siunauskappelin alakerrassa, ja arkkuja on liikuteltu toiminnaltaan epävarmalla vaijerihissillä.

– Nyt suntio pystyy hoitamaan arkkujen liikuttelun yksin, ja liikuttelu tapahtuu sisätiloissa, eikä arkkua tarvitse viedä siunaustilaisuuteen ulkokautta kuten aiemmin, Lindell sanoo.

Suntio Pasi Nevalainen kertoo olevansa tyytyväinen muutokseen ja siihen, että aiemmin sattuneet vaijerien jumittumiset ovat nyt historiaa.

Uudessa vainajien säilytystilassa on kymmenen arkkupaikkaa.

KORJAUSURAKASSA uusittiin myös siunauskappelin lämmitysjärjestelmä asentamalla ilmalämpöpumput aiemmin käytössä olleen öljylämmityksen rinnalle.

– Uudistuksella pystytään säästämään energiaa, ja vanha öljylämmitys jää lisätehoksi pakkashuippuja varten. Aiemmin kuvattiin lämpökameralla sisätilojen vuotokohdat, ja ne on nyt kaikki kunnostettu ja tiivistetty, Lindell kertoo.

Urakkaan oli varattu puoli miljoonaa euroa, ja kustannukset tulevat Lindellin mukaan ylittymään ”jonkin verran”.

– Vielä ei pystytä tarkasti yksilöimään, mistä ylitys tulee. Sen voi sanoa, että vanhassa osassa tuli kunnostuksia enemmän, mitä yksikköhinnalla oli sovittu tehtäväksi. Muun muassa vanhan seinän pellitys oli irtoamassa, ja sitä jouduttiin kunnostamaan. Samoin jouduttiin tekemään enemmän kalliolouhintaa uuden osan alla, ja se on tavattoman kallista. Myöskin vainajien säilytystilojen hinnat eivät olleet sellaiset kuin budjetissa, vaan huomattavasti arvokkaammat. Ainakin näistä syistä syntyi kustannusnousua.

Lindell tähdentää, että kokonaisuutena pyrittiin tekemään nyt sellaiset ratkaisut, jotka täyttävät 30–40 vuoden tarpeet.

KIRKKOHERRA Riku Laukkanen kertoo, ettei urakka vaikuttanut merkittävästi siunaustilaisuuksien järjestämiseen.

– Kanta-Loimaan kirkko on ollut tänä aikana enemmän siunauskäytössä. Samoin Tyks Loimaan sairaalan kappelissa on ollut paljon enemmän siunaustilaisuuksia kuin normaalisti.

Laukkanen sanoo ottavansa ilolla vastaan kaupungin siunauskappelin uudistustöiden valmistumisen.

– Korona-aikana tietysti siunaustilaisuuksiin ei ole kutsuttu sukua kovin laajalti, joten remontti ei ole niin merkittävästi haitannut. Nimittäin silloin, jos sairaalan kappelissa on 20 ihmistä, on jo aika ahdasta.

Siunauskappelissa on lauantaina 13.11. avoimet ovet, jolloin yleisö pääsee tutustumaan tunnin ajan uusiin tiloihin. Tutustumisen jälkeen pidetään lyhyt juhlatilaisuus, jossa lääninrovasti Risto Leppänen siunaa kappelin uudelleen käyttöönoton.