Taloyhtiölle maalämmöstä 10 000 euron vuosisäästöt

0
Taloyhtiön pihalle porattiin kolme 260 metrin syvyistä lämpökaivoa.

Oripää/Mörkömäentie
Sampsa Hakala

Asunto oy Rasinkulmassa tehdään merkittävää saneerausta, kun taloyhtiön alkuperäinen öljylämmitysjärjestelmä vaihdetaan moderniin maalämpöön. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Tiina Hirvelän mukaan energiaremontti tulee erittäin tarpeeseen, sillä kerrostalo on otettu asumiskäyttöön vuonna 1965.

Runsaasti kallista öljyä hörppivän lämmitysjärjestelmän vaihtamista alettiin suunnitella jo viisi vuotta sitten. Silloin väläyteltiin muun muassa kaukolämmön ja hakelämmityksen mahdollisuutta.

– Asiasta keskustellessa ja vaihtoehtoja vertaillessa tulimme siihen tulokseen, ettei maalämmölle ollut järkevää kilpailijaa. Maalämpö on nykyään toimintavarma ja edullinen järjestelmä, kunhan se tehdään kunnon komponenteista, mitoitetaan oikein ja laitetaan säädöt kohdilleen, Hirvelä sanoo.

Hänen mukaansa taloyhtiön väellä oli päätöstä tehdessä myös vahva tahto päästä fossiilisesta polttoaineesta eroon ja saada tilalle ekologisempi järjestelmä.

Uuden lämmitysjärjestelmän arvellaan tuovan yhtiölle noin 10 000 euron vuosittaiset säästöt.

– Suurin osa asukkaista on ikäihmisiä, ja mielestäni on erittäin tärkeää, että heillä on varaa asua omassa kodissa mahdollisimman kauan.

11 huoneiston taloyhtiö saa Aralta (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) lämpöremonttiin 4 000 euron avustuksen per asunto. Hirvelän mukaan avustuksella oli erittäin rohkaiseva vaikutus päätöksenteossa.

Investoinnin laskettu takaisinmaksuaika on noin seitsemän vuotta.

Hirvelän mukaan taloa ei ole muutenkaan päästetty rempalleen vaan sitä on kunnostettu muun muassa uusimalla muurauksia, korjaamalla sauna- ja suihkutilat sekä vaihtamalla ikkunat.

Lämpöremontin tekee Saariston kaivonporaus, jonka referenssilistalla on maalämpökohteita omakotitaloista isoihin kerrostaloihin.

Yrityksen energia-asiantuntija Jere Lehtinen kertoo, että Rasinkulman lämpökaivojen poraus oli joutuisaa.

– Oripäässähän on runsaat pohjavesivarannot, ja arvelimme, että siitä voisi koitua porausvaiheessa ongelmia. Tässä kohteessa työ kuitenkin sujui hyvää normaalivauhtia eli kaivo per päivä, Lehtinen sanoo.

Taloyhtiön lämmönjakoverkosto eli putket ja valurautapatterit säilytetään saneerauksessa ennallaan. Lehtisen mukaan maalämmön hyötysuhde on Rasinkulmassa vanhaa verkostoa käytettäessä 3,6, joka on normaali iäkkäissä kohteissa. Uudiskohteissa lukema voi lähennellä jopa kuutta.