Kasvuun tähtäävä Dinolift laajentaa päätehdastaan Raikkolassa

0
Toimitusjohtaja Karin Nars seisoo suurin piirtein sillä paikalla, jossa Dinon henkilönostimia tullaan aikanaan hitsaamaan Raikkolan päätehtaalla. Tehdasinvestoinnin tieltä on purettu vanhaa tehdas-, konttori- ja pysäköintitilaa.

LOIMAA Henkilönostimia valmistava Dinolift virtaviivaistaa tuotantoaan laajentamalla Raikkolan päätehdastaan ja luopumalla Kurittulassa sijaitsevasta toimipisteestä.
Tehdaslaajennus käynnistyi loppukesästä, ja sen valmistuttua yrityksen sarjavalmistuksessa olevien koneiden tuotanto keskitetään aikanaan kokonaan Raikkolan päätehtaalle. Tämä tietää muun muassa hitsaustoimintojen siirtämistä Kurittulan yksiköstä Raikkolantielle.
– Saamme tehostettua toimintaamme ilman, että kiire lisääntyy, toimitusjohtaja Karin Nars havainnollistaa.
Sarjavalmistustoimintojen keskittäminen Raikkolantielle kasvattaa operatiivisen johtajan Timo Knuutilan mukaan Dinoliftin kapasiteettia ja lyhentää nostinten valmistamiseen käytettyä aikaa.

Tällä hetkellä yrityksellä on tuotantoa kolmessa toimipisteessä: Raikkolassa, Kurittulassa ja Seppälässä.
– Se on aika materiaalirallia, kun toistakymmentä autoa ajaa kolmen tehtaan väliä, Knuutila huomauttaa ja sanoo tuotannon olevan aikanaan joustavampaa saman katon alla.
Tehdasinvestoinnin jälkeenkin Dinoliftille jää edelleen toimipiste Seppälään, joka jää prototyyppi- ja huoltotoimintojen käyttöön.
Toimitusjohtaja kertoo, että hiilijalanjälkeä pienennetään myös siten, että yhtiö pyrkii eroon Raikkolan tehtaan öljylämmityksestä.
– Kartoitamme parhaillaan vaihtoehtoja, hän kertoo ja sanoo tehtaan hyödyntävän jo nyt maalämpöä. Hitsaamostakin pystytään ottamaan lämpöä talteen.
Tehtaan lämmitysmuoto tullaan vaihtamaan käynnissä olevan investoinnin yhteydessä, ja Nars uskoo öljylämmityksestä luopumisen tuovan yhtiölle myös kilpailuetua.

Kurittulan yksiköstä Dinolift pyrkii eroon mieluiten myymällä. Kiinteistövastaava Ville Raikunen kertoo, että kyse on vanhasta Pemamekin tehtaasta, jonka on kooltaan noin 3 200 neliötä.
Dinolifin tilat pysyvät kokonaisuutena kuta kuinkin ennallaan, sillä Raikkolan tehtaan laajennus on yhteensä noin 3 000 neliötä. Hitsaamon ohella Raikkolan tehtaalle rakennetaan laajennus keskusvarastoa varten.
Dinoliftin Pemamekiltä viime kesänä tilaama uusi puomien laserhitsausasema tulee aikanaan uuden hitsaamon yhteyteen.
Tehtaan vierestä kulkevaa Raikkolantietä siirretään pikkuisen loitommas tehtaasta, jotta tehtaan uudelle pysäköintipaikalle saadaan tilaa.
Raikkolan tehdasinvestoinnin tavoitellaan valmistuvan ensi kevään aikana. Raikunen toivoo aikataulujen pitävän, vaikka joidenkin rakentamismateriaalien, kuten eristeiden, saatavuudessa on ollut ongelmia syksyn mittaan.

Tehdaslaajennuksen pääurakoitsijana on Rakennustyöt Ville Kauppi oy. Muurari Harri Lehto muurasi palomuuria hitsaamon työmaalla.

Nostinfirma tekee liikevaihtoennätyksen tänä vuonna

Raikkolan tehdasinvestointi liittyy yhtiön kasvustrategiaan, jonka tavoitteena on tuplata Dinoliftin liikevaihto seuraavan viiden vuoden aikana.
– Olemme sitoutuneita tähän ja haluamme kehittää yritystä. Meillä on hyvät tuotteet ja sitoutunut tiimi, toimitusjohtaja Karin Nars luonnehtii.
Sitoutumisen puolesta puhuvat päätetyt noin kahdeksan miljoonan euron investoinnit, joihin sisältyvät niin tehdas- ja koneinvestoinnit kuin kehityshankkeet.
Nars arvioi, että tähän saakka yrityksen investoinnit tuotantoon ovat saattaneet olla hivenen pistemäisiä, mutta nyt yhtiössä halutaan ottaa kunnon tuottavuusharppaus, joka näkyy myös asiakkaille.
Samalla yhtiössä keskitytään yhä enemmän esimerkiksi koneisiin liittyvien digitaalisten palveluiden kehittämiseen. Tämä tarkoittaa muun muassa koneiden etähallintaan liittyviä palveluita. Etähallintapalveluista on tarkoitus lanseerata ensimmäinen versio tammikuussa.

Dinolift tekee uuden liikevaihtoennätyksensä tänä vuonna.
Aiempi ennätys 34,2 miljoonaa euroa oli vuodelta 2017, ja tänä vuonna 35 miljoonan raja meni rikki marraskuun aikana. Nars arvioi yhtiön liikevaihdon yltävän lähelle 40 miljoonaa tänä vuonna, ja koneita yritys myy noin 900 kappaletta.
Ponnahduslauta tälle vuodelle ei ollut paras mahdollinen, sillä koronavuonna 2020 liikevaihto jäi 28 miljoonaan.
Toimitusjohtaja sanookin, ettei hän voi nostaa muuta kuin hattua yrityksen henkilöstölle, sillä liikevaihtoennätys on tehty tehdasinvestoinnin, kehityshankkeiden ja tuotannon komponenttien saatavuusongelmien keskellä.
Ensi vuodelle yhtiössä on uskallettu laatia jo 45–47 miljoonan budjetti.
– Ja 60 prosenttia siitä on jo myyty, Nars huomauttaa.

Raikkolan tehtaan takapihalle rakennetaan uutta tilaa keskusvarastolle.

Dinolift oy

Valmistaa kevyitä henkilönostimia.
Liikevaihdon arvioidaan asettuvan lähemmäs 40 miljoonaa euroa tänä vuonna.
Vienti muodostaa arviolta 85 prosenttia tuotannosta. Vientiä on noin 40 maahan, ja päävientikohteita ovat Saksa, Pohjoismaat ja Yhdysvallat.
Työllistää yhteensä 218 työntekijää, joista viitisentoista on vuokratyöntekijöitä.