Katso lista: Pemamek on Loimaan suurin yhteisöveron maksaja, elementtitehdas Oripään

0
Isoa kasvuloikkaa tekevän Pemamekin toimitusjohtaja Juha Mäkitalo pitää hyvänä, että saman alan yrityksiä on Loimaalla paljon. – Joku voisi ajatella, että jos on paljon alan yrityksiä, voisi olla kilpailua, mutta asia on toisinpäin. Alan yritykset ja työpaikat houkuttavat työntekijöitä. Kuva: Jori Liimatainen.

Verovuosi 2020 toi Pemamekille 6,4 miljoonan euroa verotettavaa tuloa. Yritys maksoi siitä yhteisöveroa 1,3 miljoonaa euroa.

Raskaan hitsaus- ja tuotantoautomaatiolaitteiden valmistaja on yhteisöveron maksajana omassa luokassaan Loimaalla.

Vuodesta 2019 tulos ja siitä maksettu vero kuitenkin pienenivät hieman.

Pemamek aloitti lokakuussa rekrytointikampanjan. Se hakee kahtakymmentä henkeä suunnittelun ja asentamisen tehtäviin.

Pemamekin toimitusjohtaja Juha Mäkitalo kertoi lokakuussa, että tavoitteena on kaksinkertaistaa liikevaihto 4–5 vuoden aikana.

Loimaan yhteisöveromaksajien listalla kakkosena on Vallox. Ilmanvaihtokoneita kehittävän ja valmistavan yrityksen verotettava tulo ja siitä maksettu yhteisövero nousivat hieman edellisvuodesta.

 

 

Oripään yritysten yhteisöverokärkeen nousi Oripään Elementti. Betonielementtitehtaan liikevaihto oli viime vuonna vahvassa nousussa ja yritys teki yli kaksinkertaisen tuloksen vuoteen 2019 verrattuna. Samalla myös yrityksen maksama yhteisövero kaksinkertaistui.

 

 

KOKONAISUUDESSAAN Suomen yhteisöveropotti pieneni koronavuonna. Sitä kerättiin Verohallinnon mukaan yhteensä 5,4 miljardia euroa, mikä on 0,4 miljardia vähemmän kuin vuonna 2019. Myös yrityksille vuonna 2020 maksetut koronatuet ovat olleet verotettavaa tuloa.

– Kun koronaan liittyvät sulkutoimet alkoivat keväällä 2020, tilanne oli hyvin epävarma. Pahimmissa skenaarioissa yritysten pelättiin kärsivän ja verotulojen laskevan huomattavasti enemmän kuin mitä luvut nyt lopulta näyttävät. Moni Suomeen veroja maksava yritys on pystynyt tekemään tulosta vaikeista ajoista huolimatta, sanoi ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta tiedotteessa.

 

FAKTA
Yhteisövero

  • Yhteisövero peritään yrityksen tuloksesta.
  • Yhteisöveroa maksavia yhteisöjä ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin liikelaitokset, julkisyhteisöt, yhdistykset, laitokset, säätiöt ja asunto-osakeyhtiöt.
  • Yhteisövero on Suomessa 20 prosenttia.
  • Yhteisöveron verokertymä oli vuonna 2020 Suomessa 5,4 miljardia euroa.
  • Se on 0,4 miljardia vähemmän kuin vuonna 2019.
  • Verontilityslakia muutettiin koronavuonna 2020 niin, että kunnat saivat yhteisöveron tuotosta 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin aiemmin.
  • Muutoksen jälkeen kuntien osuus oli 42,13 prosenttia (aiemmin 32,13 prosenttia) ja valtion osuus oli 57,87 prosenttia (aiemmin 67,87 prosenttia).