Kirpparilla pyöritetään ruoka-apua

0
Samppa Palo kiertää joka viikonlopun jälkeen paikallisissa kaupoissa noutamassa elintarvikkeet, joiden myyntiaika alkaa olla vähissä. Ne jaetaan ruoka-apuna KC Kirpparin takaosassa olevassa isossa salissa maanantaina aamupäivällä.

LOIMAA Heimolinnankadun varressa vietettiin marraskuun toisella viikolla KC Kirpparin uusien tilojen avajaisia. Kirpputorintaustalla vaikuttaa Loimaan Elävät virrat -seurakunta. Se tunnettiin vuoteen 2018 saakka Loimaan helluntaiseurakuntana.

– Etsimme pitkään tiloja kaupungin keskustasta, jotta tavoittaisimme entistä suuremman osan kaupunkiyhteisöstä. Tämä myymälä on vastaus rukouksiimme, diakoniatyötä tekevä Samppa Palo ja myymälää hoitava Tarja Palo kertovat.

KC KIRPPARISSA myydään lahjoituksina saatua tavaraa. Kirpputoritoiminnan tuotto sekä paikallisilta kauppiailta saadut viikonlopun ylijäämäelintarvikkeet jaetaan loimaalaisille ruoka-apuna myymälän takana olevassa salissa maanantaisin aamupäivällä.

Viime vuonna Loimaan Elävät virrat jakoi 17000 ruoka-annosta. Keväällä ja kesällä 2020, kun koronan aiheuttamat lomautukset jylläsivät laajimmillaan, ruokakasseja meni sata joka maanantai. Nyt menekki on 70–80 kassillista. Loppukuusta kävijöitä on enemmän kuin kuukauden alkupäivinä. Noin 30–40 henkilöä hakee ruokakassin joka viikko. Muut tarvitsevat apua satunnaisemmin.

Pastori Jarno Piipponen arvioi, että vielä viitisen vuotta sitten ruoka-avun tarvitsijoita oli karkeasti arvioiden puolet vähemmän.

RUUAN LISÄKSI kirpparin takatiloissa tarjotaan maanantaisin sanaa ja hengellistä ohjelmaa. Tästä puolesta vastaa usein pastori Piipponen.

Ilosanoman kuuntelemista ja ruokakassin saamista ei ole nivottu millään tavalla yhteen.

– Olemme kristittyjä, mutta ennen kaikkea olemme inhimillistä väkeä. Täällä on paljon hyviä tyyppejä, joilla on niin monenlaisia taustoja ja tarinoita, että meitä uskaltaa varmasti lähestyä elämän vaikeinakin aikoina, Samppa Palo lupaa.

– Itsekin olen päätynyt näihin hommiin vankilan ja ruokakassijonojen kautta.

Elävät virrat -seurakunnan kirpputorilla ja ruoka-avun jaossa toimii säännöllisesti noin 15 vapaaehtoista. Seurakunnalla on myös valmius tarjota kuntouttavan työtoiminnan paikka sellaista tarvitsevalle.

Ja kun tilaisuus kerran on, niin Tarja ja Samppa Palo muistuttavat vielä vähävaraisille tarkoitetusta isosta joulujuhlasta. Se pidetään Heimolinnankadun tiloissa eli Kingdom Centerissä sunnuntaina 19. joulukuuta. Luvassa on jouluista tarjoilua, joululahjoja ja kauneimpia joululauluja.