KOLUMNI Tarpeita ja ”tarpeita”

0

Ostin vuosi sitten langattomat bluetooth-kuulokkeet. Olin haaveillut kuulokkeista jo pitkään. Vanhoista kuulokkeistani roikkui epämääräiset kankaiset läpsykät, jotka olivat joskus toimittaneet pehmustimien virkaa korvan ja kuulokkeen välissä, mutta sittemmin revenneet. Korona-ajan myötä kaikenlaiset etäpalaverit yleistyivät. Kyllästyin tökkimään repaleista kangasriepua korvan ja kuulokkeen väliin ennen kaiken maailman videopalavereja. Julistin kuulokkeet käyttökelvottomiksi ja hankin uudet, kun Black Fridaykin sattui sopivasti laskemaan haaveilemieni kuulokkeiden hintaa rivakasti alaspäin.
Tein siis samoin kuin niin moni muukin kyseisenä Amerikasta maailmalle levinneenä alehulluttelupäivänä.
Tänä vuonna kulutuksen juhlapäivää edelsivät varoitukset tiettyjen tuotteiden riittämättömyydestä. Asiakkaiden himoitsemista suosikkielektroniikkavekottimista uupuu siruja, joista on maailmanlaajuinen pula.
Mustana kirkuvien alennusten toitottaessa tarjousmaniaa Luonto-Liitto kehotti kansalaisia ostamattomuuteen. Älä osta mitään -päivä kannustaa pohtimaan ostopäätösten ympäristövaikutuksia. ”Korjaa, kierrä, lainaa ja vuokraa”, kuului ostolakkopäivän ohjeistus. Valitettavasti teemapäivän viesti jäi auttamattomasti eilisten alekampanjoiden jalkoihin.
Ja entäs, jos tarvitsee?
Juuri tämä asia tekee tavarayltäkylläisyyden keskellä elävän ihmisen elämästä kovin, kovin vaikeaa. Ostaminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin, ja kuluttajalle luodaan taidokkaasti tunne siitä, että hän tarvitsee jatkuvasti uusia kulutushyödykkeitä.
Suomen ympäristökeskuksen mukaan Suomi kuuluu maailman ylikuluttavien maiden kärkijoukkoon. Me ihmiset sikailemme planeettamme kustannuksella muulloinkin kuin yhtenä kiitospäivän jälkeisenä perjantaina.
Kulutushysterian toppuuttelussa olisi paikallaan sama viisaus kuin joulupöydässä. Ei sen ole niin väliä, mitä syö joulun ja uudenvuoden välillä, kunhan syö uudenvuoden ja joulun välillä fiksummin.
Yksi Älä osta mitään -päivä vuodessa (tai edes kuussa) ei pelasta maailmaa. Toisaalta järkevästi kuluttavat ja kierrättävät ihmiset eivät yhtenä alennusmyyntipäivänä pysty syöksemään ainutlaatuista elinympäristöämme perikatoon. Länsimäisiä tarpeitaan voi täyttää silloin tällöin, kunhan puntaroi hankintansa tarkkaan.
Ne viime vuonna hankitut langattomat kuulokkeet ovat olleet lähes päivittäin käytössäni ja ovat niin kauan kuin vain päässä pysyvät.
Kuulokkeiden jälkeen on totta kai tullut ostettua yhtä jos toista, mutta kun jokaisen ostopäätöksen yhteydessä uhraa pienen hetken sen miettimiseen, mitkä hankinnat ovat tarpeellisia ja mitkä vain huvituksia, kulutuksessa pysyy joku roti.

Katriina Reijonen