Kuvia otetaan enemmän kuin koskaan, mutta säilyvätkö otokset?

0
Loimaan Kameroiden 50-vuotisjuhlissa oli näytteillä seuran ensimmäiselle puheenjohtajalle Paavo Kujalallekin tuttua kamerakalustoa.

Loimaa/Taidetalo

Pimiöt ja kehitysnesteet, negatiivit. Kaitafilmit, videokamerat. Kaikki tämä on muuta kuin arkea nykyajan valokuvaajalle.

– Loimaan Kameroiden olemassaolon aikana valokuvauksessa on tapahtunut suuria mullistuksia, puheenjohtaja Mika Rantala totesi seuran 50-vuotisjuhlassa.

Kuvia teetetään paperikuviksi aiempaa vähemmän. Digitalisoituminen on vienyt kuvat muistikorteille ja sähköiseen tallentamiseen.

Vaikka hetkien ikuistaminen, seudun elämän taltioiminen, valokuvausharrastuksen edistäminen sekä yhdessä tekeminen on edelleen seuran toiminnassa pääosassa, yhdistystoiminta on muuttunut.

Uusia ihmisiä ja erityisesti nuoria otettaisiin mielellään mukaan – kuvaajiahan on.

– Kuvia otetaan enemmän kuin koskaan, seuran historiikkiä esitellyt varapuheenjohtaja Maria Toivonen arvioi.

Isot ja painavat kamerat ovat monella jääneet ja yhä useampi kuvaa lähes aina kaikilla mukana olevalla puhelimella.

– Juhlanäyttelyn kuvisssakin on jo puhelimella otettuja kuvia.

Kuvien määrän kasvu ei kuitenkaan takaa hetkien säilymistä tuleville katsojille.

– Valitettavasti kuvat jäävät kännyköiden ja pilvipalveluiden uumeniin.

– Loimaa on yksi niistä harvoista seuroista, jolla on ollut toimintaa myös pandemian aikana, Reino Havumäki Suomen Kameraseurojen Liitosta kiittää.

Hän luovutti seuralle liiton viirin ja korosti, miten tärkeää on muistaa toiminnassa pitkään mukana olleita.

– Näitä pyyteettömästi työtä tehneitä ei aina muisteta kiittää.

Seuran vuosikymmeniin on mahtunut monenlaista. Aikoinaan sillä oli Heimolinnassa oma pimiö ja jäsenet kokoontuivat viikoittain. Seuralla oli myös oma jaosto niin kaitafilmaajille kuin nuorisolle ja filmi- ja stillkuvaajille.

Vuosien varrella on leireilty ja tehty retkiä niin saaristoon kuin Suomussalmelle karhuja kuvaamaan. Näyttelyt ovat olleet tärkeässä osassa toimintaa.

– Parhaimmillaan niissä on käynyt 600–700 ihmistä parissa päivässä, Maria Toivonen sanoo.

Nyt jäseniä on 41 ja kokoontuminen on vakiintunut joka kuun toiselle tiistaille. Juhlavuoden kunniaksi pidetty Kaunis Suomi -aiheinen valokuvanäyttely on ollut avoinna syyskuulta saakka Loimaan Taidetalossa.

FAKTA

Muistamiset

Suomen Kameraseurojen Liiton järjestötoiminnan hopeiset ansiomerkit: Raija Tuominen, Irina Heinonen, Maria Toivonen ja Mika Rantala.

Erityismaininta: Teuvo Valve

Kameraseuran viiri tasavuosikymmeniä täyttäneille jäsenille: Katja Basina, Karoliina Kirvelä, Kari Vähämäki, Päivi Hårdh, Leila Hätönen, Kerkko Vihava ja Mika Rantala.