PÄÄKIRJOITUS Osua voi edelleen

0
KUVA LL Arkisto Pakkasvieraita pihalla kuvasi Tarja Lunden (2016).

Peurakannat ovat vähentyneet – siitä kertovat niin metsästäjien havainnot kuin poliisin kolaritilastojen luvutkin. Osviittaa tilanteen kehityksestä nähdään myös Loimaan Lehden perinteisen peurakartan numeroista: ajoreitti, vuodenaika ja kellonaika on jo yli kymmenen vuotta ollut sama, mutta havaintojen määrä on vaihdellut reippaastikin. Muutaman vuoden takaisesta ennätyksestä on pudottu eläinten määrässä noin kolmannekseen.

Ajotapoihin tulee silti liikenteessä kiinnittää erityistä huomiota etenkin juuri nyt marraskuussa, kun kiima-aika saa pukit liikkeelle ja maastoon sulautuvia eläimiä on muutenkin vaikea havaita teiden varsilla hämärän aikaan.

Pitää myös muistaa, että hirvieläimistä kertovat liikennemerkit eivät varoita tienpielissä turhaan eläimistä. Nopeusrajoitusten noudattaminen puolestaan antaa edes hieman lisää aikaa tielle pyrkivien eläinten havaitsemiseen.

Kolmas hyvä keino yrittää välttää (hirvieläin)kolareita on turvavälien pitäminen ja ylipäätään muun liikenteen huomioiminen: kun edessäoleva jarruttaa, se ei ole merkki siitä, että nyt voi ohittaa – hän voi jarruttaa esimerkiksi juuri siksi, että on havainnut tietä ylittäviä peuroja.

Ystävällistä on sekin vanha tapa, että vilkauttaa vastaantulijalle valoja, jos on itse juuri nähnyt peuroja tien varressa.