PÄÄKIRJOITUS Uusia näkökulmia

0
KUVA: TS Arkisto

Verotietojen julkistamispäivää on morkattu monissa piireissä kateuspäiväksi. Nimittelyltä on vienyt pohjaa se, että veropäivänä ihmisten ja yritysten tulot on muistettu yhä useammin nähdä kaikkia hyödyttävinä – niistä kun maksetaan veroja, joita käytetään yhteisten palveluiden rahoittamiseen.

Jopa maan kovatuloisimpien joukossa muistetaan korostaa veronmaksun tärkeyttä.

Trendin aloittivat turkulaislähtöiset Supercellin entiset omistajat. Oman hyvinvointimittaukseen erikoistuneen firmansa Sveitsiin myynyt jyväskyläläismies oli tämän vuoden veropäivänä samoilla linjoilla: hän sanoo maksavansa verot totta kai Suomeen, koska on saanut tieteellisen koulutuksen ja yhteiskunnan tukea (Turun Sanomat 10.11.).

Hienoa. Itse saaduista palveluista voi kiittää ja veroja maksaessaan voi tuntea tyytyväisyyttä siitä, että mahdollistaa muille vuorostaan niin terveyttä, koulutusta kuin vaikkapa hoitoa ja hoivaakin. Jos emme pidä toisistamme huolta, ei tulevaisuudessa löydy ihmisiä, jotka veropäivänä lausuisivat kiitoksia.

Näin paikallisesti ajatellen kateellinen kannattaa olla vain niistä euroista, jotka eivät kierrä paikalliseen talouteen veroiksi ja hyödyksi.

P.S. Jo kolmas hengen vaatinut tasoristeysonnettomuus Loimaalla vain noin puolen vuoden sisällä! Rataremonteille on syytä toivoa nopeaa etenemistä.