”Palveluasumisen ja lastensuojelun yksiköt tarvitaan”

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen (sote) valmistelu etenee myös Varsinais-Suomessa. Liikkeellä ollaan, joskin valitettavasti takamatkalta. Turun päässä on ollut vaikeuksia päästä liikkeelle
Loimaalla erilaiset terveyspalvelut ja sosiaalipalvelut perheille, ikäihmisille, vammaisille ja kaikille ovat toimivia. Meillä on edelleen aluesairaala (lähisairaala) Tyks Loimaa palveluineen (joskin supistuneena), paloasema, kolme terveydenhoidon asemaa (terveysasema vuodeosastoineen, Alastaron terveysasema ja Hirvikosken hammashoidon terveysasema), kotisairaanhoito, monia vanhustenhoidon yksiköitä ja muun muassa neuvolatoiminta
Lisäksi on muun muassa Varsinais-Suomen Erityishuoltopiirin juuri valmistunut yksikkö ja Kansanopiston yksiköt ja lukuisia yksityisen sektorin hyviä toimijoita.

Näitä kaikkia tarvitaan myös sote-uudistuksessa. Loimaalla palveluja voidaan tarjota Loimaata laajemminkin.
Nykyisten lisäksi tarvitaan uusi vanhusten palveluasumisen yksikkö ja lastensuojelun yksikkö soteen viemisenä. Vanhusten palvelutaloyksikköhanke yksityisenä oli mutta kaatui valitukseen.

Nyt on nostettu se uudestaan kaupungin omana yksikkönä esille, kuten myös lastensuojeluyksikkö, johon on selkeä tarve. Sosiaalitoimi ja hyvinvointilautakunta selvittävät ja valmistelevat. Molemmat tarvitaan ja pitää hankkeina saada tämän vuoden aikana liikkeelle ja uskon, että tähän on päättäjillä laajalti valmiutta.

Loimaa on laaja kunta maakuntien rajoilla ja turvaa osin maakuntarajojen ylikin palveluja esimerkiksi Punkalaitumelle.

Lähipalveluista ja niiden läsnäolosta on kyse koko sote-uudistuksessa. Uusiakin ratkaisuja niiden tuottamiseen on ja kehittyy ja esimerkiksi ne voisivat mahdollistaa nykyistä laajemman päivystyksen Tyks Loimaalla. Pitkä matka Turkuun edelleen on varsinkin kaupungin pohjoisosista. Lähipalveluissa onnistuminen ratkaisee koko uudistuksen onnistumisen.

Olavi Ala-Nissilä
Valtuuston 1. varapuheenjohtaja