Rokkia, rakkautta ja (d)raamaa Mansesta

0
Koreografi Iiris Salmela uskoo, että ihmisillä on kova kulttuurinnälkä, mikä näkyy teattereiden lavoilla sekä katsomoissa.

YPÄJÄN Musiikkiteatteri järjesti sunnuntaina casting- eli roolijakotilaisuuden Hevospitäjän yhtenäiskoulun Kartanon yksikössä. Ohjaaja Tuomo Salmela tosin uumoili, ettei kesällä ensi-iltansa saavan Vuonna 85 -musikaalin rooleja jaeta vielä. Tärkeintä on nähdä, millaisella porukalla musikaalia aletaan työstää.

Vuonna 85 -teoksen piti olla Ypäjän Musiikkiteatterin juhlavuosiesitys kesällä 2020, mutta korona torppasi aikeet. Ensi kesän rock-spektaakkelista ei vain puhalleta pölyjä päältä, vaan näytelmän työstämisessä on käännetty esiin putipuhdas paperi.

Näytelmän koreografi Iiris Salmela myöntää, ettei juuri muista askelkuvioita, joita työryhmä opetteli ulkoa puolitoista vuotta sitten. Videotallenteilta se ehkä selviäisi, mutta hän kokee haluavansa tehdä koreografiat joka tapauksessa uudelleen.

Pöytälaatikkoon saattaa jäädä myös Tuomo Salmelan dramatisointi.

– Edelliseen versioon kirjoitin lisää kohtauksia. Katsotaan, mikä tilanne on nyt.

Salmelat tarkkailivat castingiin saapuneita ja summasivat, että mukana on paljon uusia kasvoja.

– Tai sitten ei vain tunne. Nuoret kasvavat parissa vuodessa, Iiris Salmela virnisti.

Vuonna 85 -musikaalin teema on rakkaus. Juicen, Eppujen ja Popedan tahdittamassa teoksessa seurataan metallipajan työporukan edesottamuksia. Jos Tuomo Salmisen tulisi kuvailla teosta kolmella sanalla, ne olisivat hauska, vauhdikas ja koskettava.

Ohjaaja itse käyttäisi musikaalin sijasta mieluummin sanaa musiikkiteatteri.

– Tämä on musiikkiteatteria, näytelmä, johon on lisätty olemassa olevia biisejä kuljettamaan tarinaa vahvasti eteenpäin ja luomaan tunnelmaa.

Ypäjän Musiikkiteatterilla on nähty aiempina vuosina muun muassa läpilaulettuja musikaaleja ja sävellyksiä, joista on vastannut Kari Mäkiranta. Hän johtaa musiikkia Vuonna 85:ssä.

Ensi-iltansa Heikki Syrjän ja Riku Suokkaan käsikirjoittama näytelmä saa 15. kesäkuuta 2022.