Seitsemän loimaalaista urheilijaa hiidenkivellä – Pertti Mörskyn patsas ei kelpaa kaupungille

0
Seitsemän loimaalaisurheilijan veistos iti Pertti Mörskyn mielessä jo edellistä teosta tehdessä. Työ valmistui äkkiä, kiitos apukäsien.

LOIMAA/SUOPELTO Loimaalaiset ovat urheilukansaa. Saviseudulla on menestytty väestöpohjaan suhteutettuna valtavan monessa lajissa. Maalari Pertti Mörsky halusi nostaa loimaalaisen urheilumenestyksen jalustalle – kirjaimellisesti.

Seitsemän urheilijan sakki on Mörskyn veistoksessa päätynyt hiidenkivelle. Sille samalle, jonne seitsemän Jukolan veljestäkin pakeni härkälaumaa.

– Olen suunnistanut monet Jukolan viestit, urheiluhulluksi tunnustautuva Mörsky paljastaa.

PESÄPALLO, lentopallo, futsal, koripallo, uinti, salibandy ja jalkapallo. Toisin sanoen Loimaan Palloilijat, Jankon Hurrikaani, Alastaron Urheilijat, Loimaan Korikonkareiden Bisons, Loimaan Uimaseura, Leisku ja Loimaan Palloseura.

Lajivalinnoissa on harkittua symboliikkaa. Pallo on ilmassa ja urheilijoiden kädet joko kurottautuneet palloon tai voitontuuletukseen. Tulkinta on katsojasta kiinni.

Se, missä tulkintoja tullaan tekemään, on vielä auki. Tällä hetkellä näyttää siltä, että veistos lähtee Koskelle.

Mörsky kertoo käyneensä tarjoamassa patsasta Loimaan virkamiehille. Hänen mielestään se sopisi esimerkiksi urheilukentän risteykseen. Veistos ei kuitenkaan herättänyt toivottua kiinnostusta.

– Oli niin kuin olisi puhunut puulle.

Taiteilija on asiasta harmissaan. Hän toivoo, että teokselle löytyisi sijoituspaikka kotipitäjästä. Silloin hän viimeistelisi urheilijoiden pelipaidat paikallistähtien nimillä. Jos teos lähtee Koskelle, loimaalaisurheilijoiden nimet eivät tunnu niin oleellisilta.

VISIO urheilupatsaasta alkoi itää maalarin mielessä jo edellistä teosta tehdessä.

– Ihminen on sellainen, että se tekee yhtä ja ajattelee toista.

Tämänkin taideteoksen valmistumisesta voi kiittää monia taustavaikuttajia, mutta ennen kaikkea Mörsky haluaa mainita hitsauksessa auttaneen Mäkelän Jussin.

– Minä sanoin vain, että toi tohon ja tää tähän, ja Jussi teki. On hienoa, että on luottohenkilö, joka antaa vapaasti hulluilla. Sillä on hirveän suuri vaikutus, että saan vapaasti sanoa, mitä haluan.

Hitsisaumaa piirtyi teräskehikkoon, joka on koko työn perusta. Kehikon päällä on veistettyä styroxia. Pintakerros on ruiskutettua polyuretaania, maalia ja mattalakkaa. Mörskyn mukaan vankka mutta kevyt teos kestää vaikka maailman tappiin.

– Hyvin tämä on tehty, kun ei yksikään urheilija ole vielä karannut. Aina ne täytyy aamulla laskea.