Vesihovi pelasti toimintakyvyn

0
Fysioterapeutti Satu Ketonen auttaa Ismo Nortamoa venyttelemään altaassa. Vesi mahdollistaa liikkeet, jotka liikuntavammaiselle Nortamolle olisivat muutoin mahdottomia.

LOIMAA – Vesi on siitä ihana elementti, että siellä pystyn tekemään mitä vain. Vesi ja juoksuvyö kannattelevat, jolloin sellaisetkin liikkeet onnistuvat, jotka eivät minulta pystyasennossa muuten onnistuisi.

Näin sanoo Alastarolla asuva Ismo Nortamo, joka on käynyt oman muistikuvansa mukaan 17 tai 18 vuotta säännöllisesti uimassa Loimaan Vesihovissa.

Nortamo käy allasterapiassa vähintään kerran viikossa fysioterapeutin johdolla. Liikuntavammaisen kokemus on, että Vesihovi toimii ihan hyvin. Ilman apua Nortamo ei pääse uimaan, mutta ystävällinen henkilökunta on aina auttanut häntä.

– Saan täällä spesiaalikohtelua. Yhteispelillä kaikki sujuu.

Kun uimahalli oli koronarajoitusten vuoksi kiinni, erityisryhmien kuntoutustoiminta jatkui.

– Se oli minulle elintärkeä juttu.

Säännöllisen allasterapian ansiosta Nortamo arvioi toimintakyvykseen 75–80 prosenttia. Toimintakyky heikkenee nopeasti, jos uiminen jää sairastumisen tai hoitojaksojen vuoksi väliin.

Ilman säännöllistä uimaharrastusta hän ei todennäköisesti pääsisi sängystä pyörätuoliin eikä pystyisi pukeutumaan itse. Alle puolet arjen askareista hoituisi omin neuvoin.

20 vuotta sitten avattu Vesihovi on uimahallin lähiesimiehen Petri Kajanderin mukaan saavuttanut vankan jalansijan lähiseudun uimareiden keskuudessa.

Ensimmäisten kymmenen vuoden aikana uimahallin kulkuportti pyörähti lähes 700 000 kertaa. Jälkimmäiset kymmenen vuotta ovat olleet rikkonaisemmat, mikä näkyy kävijämäärässä. Vuosina 2011–2021 hallissa on käynyt noin 536 00 asiakasta.

Kymmenessä vuodessa uimahallia on korjattu, ja viimeisin kiusa on ollut koronaepidemia.

Loimaalla on totuttu uimaan jo ennen Vesihovia. Vanhan uimahallin tekniset laitteet tulivat tiensä päähän 30 vuodessa. Kajander myöntää, että parikymmentä vuotta vanhat laitteet vaativat huoltoa. Hänen mukaansa ikääntyneistä laitteista ei kuitenkaan vielä ole mitään niin isoa haittaa, että se näkyisi asiakkaille asti.