LOIMAA Keliakialiitto on myöntänyt Gluteenittoman palvelun merkin loimaalaiselle Wanhalle Kanalalle. Wanha Kanala on muun muassa kahvila, ravintola, kotileipomo ja pitopalvelu. Merkki on 20. Suomessa myönnetty tunnustus keliaakikkojen huomioimisesta yritystoiminnassa. Keliaakikko ei siedä viljan sisältämää gluteenia.

–Olen itse moniallergikko ja haluan tarjota sellaisia ruokia ja leivonnaisia, jotka sopivat mahdollisimman monelle. Suurustan esimerkiksi kaikki kastikkeet gluteenittomilla jauhoilla ja leivon monet kakut gluteenittomina, kertoo Wanhan Kanalan toinen yrittäjä, emäntä Jaana Pirttisalo-Mäkelä.

Wanhan Kanalan toiminta alkoi vuonna 2013, kun sukutilan entiseen kanalarakennukseen avattiin kotileipomo ja pieni kahvila. Pirttisalo-Mäkelä oli myynyt aiemmin kananmunien ohella leivonnaisia ja niiden kysyntä oli kasvanut. Vuosien aikana toiminta on laajentunut ja tiloihin on tehty muun muassa oma gluteeniton keittiö.

– Pitopalvelutoiminta alkoi, kun asiakkaat halusivat järjestää tiloissamme juhlia, ja ryhdyin valmistamaan ruokaa tilauksesta. Tilapuodissa ja verkkokaupassa on myös myynnissä Wanhan Kanalan oman gluteenittoman leivontaseossarjan tuotteita.
Gluteenittoman palvelun merkkiä yritys haki asiakkaiden ehdotuksesta.

– Minusta erityisruokavalioasiakkaille tulee olla tarjolla samaa ruokaa ja samoja leivonnaisia kuin muillekin, Pirttisalo-Mäkelä toteaa. Gluteeniton tarjonta vaihtelee sesongin mukaan.

Gluteenittoman palvelun merkki on nyt Suomessa 20 yrityksellä. Merkin käyttöoikeutta voivat hakea gluteenittomia palveluita tarjoavat yritykset, kuten kahvilat, ravintolat, hotellit ja leipomomyymälät. Merkki on luvanvarainen ja sen käyttöoikeuden myöntää Keliakialiitto.

Ke+