Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Vuoden 1917 heinäkuussa säädettiin eduskunnassamme suurella enemmistöllä ns. valtalaki, joka olisi toteutuessaan merkinnyt Suomen itsenäistymistä jo heinäkuussa, jolloin myös tätä ykkösmerkkipäiväämme voitaisiin viettää aika paljon lämpimämmissä merkeissä (ainakin teoriassa!).

Aurinko ainakin olisi paljon aktiivisemmin mukana karkeloissa kuin nyt, kun vuoden pimeimpänä aikana emme voi ihailla kuin hetken aikaa sitä ja siniristilippumme näkyvyyttä maalaismaisemassamme. Kaupunkilaiset katuvaloineen ovat tietysti asia erikseen, kuten niin monessa muussakin asiassa, mutta, mutta…

Maamme on yhteinen kaikille täällä asuville, jokainen on mukana ylläpitämässä yhteiskuntaamme; jotkut antavat yhteisömme ylläpitämiseksi hyvinkin paljon positiivista fyysistä, henkistä ja taloudellista panosta, joillakin oma tilanne on jopa paljonkin negatiivinen, mutta siitä huolimatta yhteiskunta tukee syystä tai toisesta, myös omasta syystään vaikeuksiin joutuneita. Miksi näin?

Siksi, että olemme ihmisiä, olemme ihmisiä, jotka ymmärtävät, että kuka tahansa voi joutua tämän plus/miinus nollan kummalle puolelle tahansa myös täysin ilman omaa syytäänkin. Toisto tässä kohtaa sallittakoon.

Elämme edelleen maailmalaajuista pandemia-aikaa; tai oikeastaan tämä virusperäinen pandemia ei ole niin vaarallinen ja tuhoisa, kuin on tämä internetin mahdollistama totaalinen disinformaatio. Onko meidän sivistyksemme sittenkin niin ohut, että ”seuraa johtajaa”- ratkaisut asiaan kuin asiaan riittää; itse ei tarvitse ajatella. Itsenäinen ajattelu tässäkin kohtaa olisi paikallaan.

Itsenäisyys ja demokratia kulkevat yhtä matkaa; ketään ei pakoteta äänestämään; se on vapautta, mutta tästäkin vapaudesta seuraa vastuu, joka ilmenee vaikkapa yhtäkkiä huomaa elävänsä yhteiskunnassa, jossa kansalaisten suut on suljetaan ”demokraattisesti”.

Näin kävi Saksassa 30-luvulla. Siksi jokaisella meillä itsenäisyytemme säilyttämiseksi on automaattinen velvollisuus äänestää kaikissa kunta-, eduskunta- ja nyt aluevaaleissa ja tietysti myös pressa on kiva valita parhaan mainoskampanjan ansiosta kansan voimin.
Voimia kaikille kestää tämä pimeys, kokemuksesta tiedän, että kaamos pohjoisessa on paljon positiivisempi!

Hannes Mikkola
Kojonperä