Iloa ohikulkijoiden jouluun – katso myös video

0
Jouluvalojen rakennelmia on kertynyt pikkuhiljaa, mutta nyt Marita ja Pertti Isomaa arvelevat, että lisää valoja ei enää laiteta.

Huittinen/Kukonharja

 

Marita ja Pertti Isomaan tontille ja viereiselle pellonpientareelle on ilmestynyt jälleen melkoinen määrä jouluvaloja.

Marita ja Pertti Isomaan joulua ilostuttavat pihan valorakennelmat ja niitä katsomaan pysähtyvät ohikulkijat.

– 15 000, Pertti Isomaa kertoo laskeneensa valosarjojen lamppujen yhteismääräksi.

Valot kertovat joulun tarinan. Reunalta reunalle, pyrstötähdestä pyrstötähteen, on matkaa kymmeniä metrejä ja väliin mahtuu melkein tokallinen poroja sekä muun muassa helikopterilla kulkeva pukki ja reellinen lahjoja. Oikean kodan katolle pihalle on kiinnitetty joulun tähti kahden enkelin väliin.

Oi, sinne pysähtyy auto tien viereen. Siihen onkin jo totuttu, että liikenne lisääntyy aina loppuvuodesta Kukonharjantiellä.

Jouluiloa on mukava välittää vaikka valoilla. Puolin ja toisin.

Marita ja Pertti isomaan pihalla porot ovat jo matkalla jouluun ja kilttejä on oltu, sillä reki on täynnä!

– Täällä me katsellaan teitä, kun te katselette meitä, Pertti Isomaa virnistää ja muuntelee television kestosuosikki Sohvaperunoiden tunnuslausetta.

Kun perheen tytär oli pieni 1990-luvun alussa, heillä oli 80-osainen valosarja. Samainen tytär on kuulemma uhannut, että ei tule enää käymään, jos valoja tulee lisää, Isomaat kertovat hymyillen.

Enkelit ovat päässeet mukaan joulua valaisemaan.

Tarkoitus kyllä onkin, etteivät valot enää lisääntyisi.

– Ettei ala maistua työltä, Pertti Isomaa vitsailee.

No, puuhaa teettää jo tämäkin määrä. Kun valot loppiaisen tienoilla on sammutettu, alkuvuosi on mennyt valoja ja rakennelmia korjaillessa ja uusia tehdessä. Joulun jälkeen on tavattu myös hankkia uusia valosarjoja.

Rakennelmia aletaan pystytellä pihalle ja pellolle syksyllä puintien jälkeen, kun savi vähän sängillä kuivuu. Säitä pitää kuitenkin tarkkailla, jotta ehtii ajoissa hommiin – jäätyneeseen maahan kun ei tolppia kukaan hakkaa huvikseen.

Valojen rakennelmat valmistetaan kuuden millin harjateräksestä.

Johtojen kanssakin pitää olla tarkkana, etenkin oikeiden eläinten vuoksi. Ihkaelävät kauriit ovat kuulemma käyneet ihmettelemässä kaksoisolentojaan ja Isomaita jännittää, että ne sotkeentuvat johtoihin. Johdot sinänsä ovat hienosti ojennuksessa valorakennelmien takana ”johtokujalla”.

Valoja pitää itsekin toki vahtia, sillä joskus lamppuja sammuu kesken kauden ja kukapa sitä haluaisi, että pihalla loistaisi vaikkapa jalkapuoli bambi tai päätön pukki.

Isomaillakaan ei kuitenkaan ole mitään taikatemppua valosarjojen keston pidentämiseen – jotkut kestävät, jotkut eivät.

– Vanhin on ostettu 15 vuotta sitten, he muistelevat ja kertovat nykyään merkkaavansa joka sarjaan ostovuoden.

Lumiukko poseeraa hienon joulupallopuun vieressä.

Joka valosarjalla on oma muuntajansa ja ne kätketään muovilaatikoihin vedeltä suojaan. Valot kannattaa heidän mukaansa ripustaa niin, että lamput ovat ylöspäin. Vesi pääsee muuten niihin sisälle.

– Ovathan valot nykyään halpoja. Niin että kyllä sitä vähän ymmärtääkin, etteivät voi olla hyviä.

Mutta miten se valoshown hinta? Sähköhän on nyt niin kallista…

– Ei se niin haittaa, kun on kolmen vuoden sopimus, Pertti Isomaa sanoo virnistellen.

No, sähkölasku on kyllä syynätty ja siihen tulokseen on tultu, että hupi maksaa noin 40 euroa joulua päälle.

– Led-valot eivät vie paljon nykyään.

Valojen hahmot on tehty kuuden millin harjateräksestä, sitä kun pystyy käsinkin vähän taivuttamaan. Piharakennus toimittaa pajan virkaa ja on samalla myös mittatikku.

Kerran nimittäin kävi niin, että helikopterilla liikkuvaa joulupukkia varten oli tarkat laskelmat, joiden mukaan valorakennelma tehtiin.

Laskelmissa ei kuitenkaan huomattu mitata piharakennuksen ovia.

– Pukki ei mahtunut ulos, Pertti Isomaa hohottaa.

Eniten valoja on tullut lisää viime vuosien aikana, kun Isomaat luopuivat maitotilastaan ja ovat ehtineet nähdä jouluvalojen mallia niin tuttavien luona kyläillessään kuin lomareissuillakin.

– Ei parane käydä missään, ettei vaan näe mitään malleja, Marita Isomaa sanoo pilkettä silmäkulmassa.

Nordkappin reissulta saatiin mallia tähän vilkkuvaan palloon.

Isomaiden jouluvalot löytyvät Kukonharjan kylän ja Rutavan väliltä ja niistä pääsee varmimmin nauttimaan iltaisin viiden jälkeen, koska osa valoista toimii ajastimella. Valot ovat päällä loppiaisen tienoille asti. Katso myös video: