KOLUMNI Joulukiireiden alla

0

Vuosi on lähestymässä taas loppuaan, ja osa meistä on taatusti havahtunut viime päivinä huomaamaan, että miten se joulu on taas kerran jo näin pian edessä. Saattaa iskeä paniikki, että ehtiikö saada kaiken vielä valmiiksi.

Onneksi nykyään kaiken saa myös niin helposti eteensä monipuolisen palvelutarjonnan myötä. Esimerkiksi kovien työkiireiden kanssa painiva on voinut ulkoistaa joulun laittoon palveluja muilla, ja samalla tulee tukeneeksi vaikka paikallisia yrittäjiä. Jos liiallinen kiire painaa päälle, apua onneksi saa yksinkertaisesti ostamalla. Joulumieli syntyy varmasti ihan yhtä hyvin, vaikka ei ehtisikään joka joulu panostaa siihen samalla lailla.

MONELLE joulu syntyy kuitenkin juuri tekemällä ja kovalla työllä, ja joulun laittoa saatetaan aloitella jo hyvissä ajoin. Erityisesti niin kutsutuille jouluihmisille juuri joulun valmistaminen tuo sen joulumielen.

Usein jouluvalmistelut alkavat siivoamalla kodin paikkoja pikkuhiljaa komero komerolta. Sitten alkavat leipomiset ja kodin koristelut, jonka jälkeen alkaa jouluruokien valmistelu. Se on kovaa työtä, ja kunnianosoituksen arvoista.

Yleinen kliseehän on, että joulun laittaminen muodostuu helposti pienoiseksi kiireeksi ja stressiksi. Joulua stressaava ei meinaa saada enää henkeä muiden kiireiden ja joulun valmistamisen välillä. Auttaisikohan siihen, jos vaikka hetken ihan huilaisi ja vaikka aloittaisi joulusaunomisen jo ennakkoon?

Sitten on varmasti myös kasvavassa määrässä niitä, jotka kokevat joulun ihan vaan pidennettynä viikonloppuna. Nämä ihmiset ripustavat tunnelmavalot paikoilleen ja ottavat mukavan asennon sohvalla.

Joulu voi kulua myös työpaikalla. Tässä ryhmässä on usein kyseessä merkittävä joukko ihmisiä tekemässä tärkeätä työtään.

Moni on myös tahtomattaan jouluna yksin. Olisikin ihana, jos tietää tällaisen yksin jäävän ihmisen, niin kutsuu hänet vaikka kahville. Kaikilla ei ole sukua elossa tai joissain tapauksissa välit voivat olla syystä tai toisesta poikki. Ja jos esimerkiksi turvallisuusasiat mietityttävät, niin jouluiselle kävelylenkillekin voi kutsua, jos esimerkiksi ikäihmisen kohdalla liikkuminen sen vain sallii.

JOULUMIELEN herättely on kyllä omalla tavallaan aikuisenakin vielä jollain tavalla ihana tunne. Se tarttuu ympärillä elävistä jouluihmisistä. Ja vaikka ihmiset viettävät eri tavalla joulua ja valmistautuvat siihen nykyään eri tavoin, niin jotain maagisen kaunista siitä löytyy aina.

Merkitsee se sitten sitä edeltäviä kiireitä tai ei, niin jouluna on hyvä ehtiä ehkä hieman myös pysähtyä nauttimaan tästä juhlavasta aikakaudesta.

Marianne Rovio