”Kuinka monen pitää vielä kuolla?”

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Kuinka monen koronapotilaan täytyy vielä kuolla? Missä menee raja? Kuka kertoo? Pakolliset hoitohenkilökunnan rokotukset tulevat ajankohtaiseksi, mutta koska?
Haluaisin kuulla rokotusten vastustajien ja hoitohenkilökunnan mielipiteen asiasta. Montako rokottamattoman hoitajan koronasta johtuvaa potilaan kuolemaa tarvitaan ennen kuin olette rokotuksen kannalla?

Suomalaisten pitäisi tajuta, että ihmiskunta on sodassa koronaa vastaan. Suomen oma rintama on pidettävä niin kuin muissakin sodissa. Pitkästä koronasta puhutaan aivan liian vähän.

Jokaisella joka koronan sairastaa on mahdollisuus saada pitkä korona. Ruotsalaisista 16–30-vuotiaista koronapotilaista kolmannes sairastaa pitkän koronan. Sen pituus jatkuu kahdesta viikosta kuuteen kuukauteen. Nuoren pitkä korona voi jättää luokalleen keskittymisvaikeuksien vuoksi. Kukaan vanhempi ei varmaankaan halua olla vaikuttamassa oman lapsensa luokalleen jäämisessä. Sellaista ei äiti tai isä omille lapsilleen varmaankaan halua.

Pitää muistaa, että pidennettyyn koronaan ei tarvita vakavaa tautimuotoa.
Kerrotaan, että rokote suojaa hyvin vakavalta tautimuodolta. Tämä on totta, mutta helpompaan tautimuotoon sairastuneilta se ei pitkän koronaan sairastumisen riskiltä suojaa. Muistakaa tämä nuoret ja rokottamattomat. Niin myös vanhemmat, jotka voivat jäädä taudin vuoksi sairaslomalle kuukausiksi.

Brittitutkimuksen mukaan taudin sairastanut odottava äiti saa enemmän keskenmenoja ja kätkytkuolemia, sekä heille tehdään enemmän keisarileikkauksia kuin tautiin sairastumaton synnyttävä äiti. Käsittääkseni lapsen saavat äidit tai isät tuskin ottavat riskiä ja haluavat tällaista tapahtuvan omalle syntymättömälle lapselleen. Korjatkaa jos olen väärässä.

Ottakaa se rokote ja käyttäkää maskeja ja jouluna, ajatelkaa sukulaisia kun tapaatte heitä, joten muistakaa tehdä se koronan kotitesti. Turvallista ja rauhallista joulua.

Olli Tuomola