Loimaan seudun joulukertoimet vahvasti plussan puolella

0
Pertti Mörsky ja hänen taiteilemansa Petteri Punakuono ovat nostattaneet joulutunnelmaa jo kahtena vuonna. Viime jouluna poro parkkeerasi Loimaan Keilahallin pihalle. Kuva: Sampsa Hakala

TILASTOKESKUS on laskenut jokaiselle Manner-Suomen kunnalle niin sanotun joulukertoimen, joka kuvaa joulupäivän väkimäärää suhteessa kunnan tavanomaiseen väestöön.
Laskennassa on käytetty teleoperaattorien tietoja väestöluvuista 1.4. ja 25.12.2020.
Loimaan seudun korkein joulukerroin oli 1,26, ja se löytyi Ypäjältä. Kunnassa oli viime joulupäivänä siis 26 prosenttia enemmän väkeä kuin aprillipäivänä. Myös Punkalaitumen kerroin oli varsin jouluinen: 1,24. Humppilassa oli jouluna väkeä 1,21:n kertoimella.
Loimaan joulukerroin oli 1,13 ja Oripään 1,12.
Lähiseudun kaupungeista Forssassa ei juuri ollut havaittavissa muutosta vaan joulukerroin jäi 1,01:een. Huittisissa väki sen sijaan väheni jouluna hippasen, sillä sen kerroin oli 0,96.
Suomen suurimmat joulukertoimet löytyivät vahvasti matkailusta elävästä Lapista. Korkein joulukerroin eli 2,38, oli Pelkosenniemellä. Väkeä oli siis 138 prosenttia normaalia enemmän. Myös Muoniossa, Kittilässä ja Kolarissa väki yli kaksin­kertaistui.
Kartalla on havaittavissa joulukerroin­kytkös myös kuntiin, joissa yli 64-vuotiaiden väestöosuus on suuri. Tämä antaa viitteitä siitä, että jouluna olisi kokoonnuttu vanhemman polven luokse.
Isot kaupungit eivät pärjänneet tässä kisassa: Helsingin joulukerroin oli 0,86, Turun 0,87 ja Tampereen 0,81.