Loimaan terveydenhuolto palkittiin patsaalla

0
Korona-aikana Loimaan terveydenhuollon tastuntatautivastuuhoitajat Jenni Santamäki ja Mari-Kaisa Heikkinen ovat useimmiten olleet tiedottamisen etulinjassa. Loimaan Lehti palkitsi terveydenhuollon ja erityisesti sen koko tiedotustiimin Antti-patsaalla ja kunniakirjalla ansioista tiedottamisessa.

Loimaan terveydenhuollon koronatiedotustiimi saattaisi tarvita sijoitusvinkkejä.

Heidän saamalleen Antti-patsaalle ja kunniakirjalle etsitään pääterveysasemalta paikkaa, jossa ne pääsisivät myös asiakkaiden näkyville. Heidän ajattelemisestaan terveydenhuolto patsaan nimittäin saikin.

Antin myöntää paikallislehti sellaisille tahoille, jotka edistävät lehdelle tärkeitä arvoja.

– On elintärkeää, että ihmisille välitetään ajantasaista, paikkansapitävää ja paikallista tietoa, päätoimittaja Kati Uusitalo sanoo.

Erityisesti pandemian alussa ihmisten tiedonjano viruksesta, sen käyttäytymisestä ja leviämisestä oli valtava – koko maailmassa.

Koronaa koskevat jutut ovat olleet Loimaan Lehdessäkin luetuimpia juttuja: ihmiset luonnollisesti haluavat tietää, mitä heidän ympärillään tapahtuu ja mikä heidän ja heidän läheistensä elämään, jopa henkeen ja terveyteen vaikuttaa.

– Olemme myöntäneet Antteja harvoin. Nyt koimme, että Loimaan terveydenhuollossa on erityisesti korona-aikana ymmärretty, miksi pitää tiedottaa avoimesti ja tiimi on myös osoittanut haluavansa oppia.

– Luottamus toistemme ammattitaitoon on terveydenhuollon kanssa ollut ja tuntunut molemminpuoliselta.

Korona on opettanut kaikkia, niin lehdentekijöitä kuin terveydenhuoltoakin. Tilanteet ovat muuttuneet nopeasti.

– Olemme aiemminkin keskustelleet asioiden kertomisesta lehden kanssa ja nyt korona-aikana olemme käyneet eettisiä keskusteluja kertomisen tavoista, Loimaan terveydenhuollon johtava lääkäri Sari Koistinen sanoo.

Tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen ja johtava hoitaja Anni Lintula kokevat, että kun terveydenhuollossa tavallisesti toimitaan vaitiolovelvollisuuden piirissä, käsitys siitä, mitä pitäisi kertoa saattaa hämärtyä.

Välillä terveydenhuollossa on huomattu, että se mitä he itse ajattelevat tärkeäksi ei lukijoiden tarpeita miettivän lehden mielestä olekaan sitä.

– Lehdestä on myös välillä muistutettu, miltä kuulostaa kuntalaisten näkökulmasta, jos jotain ei kerrota.

Haastavimpia ovat tiimin mielestä olleet tilanteet, joissa tieto on muuttunut nopeasti – esimerkiksi kesken rokotuspäivän rokotusväli lyheni ja tieto levitettiin valtakunnan mediaan ennen kuin tieto saavutti paikallisen terveydenhuollon.

Sari Koistinen toteaa, että pandemian alussa Loimaalla oli vain yksi tartuntatautihoitaja, Mari-Kaisa Heikkinen, jonka pariksi saatiin pian Wilhelmiina Tiiri ja hänen jäätyään perhelomalle tiimi täydentyi Jenni Santamäellä.

– He pääsivät nopeasti mukaan, hän kiittelee tiimin työtä.

Ylilääkäri Kirsi Jokinen kiittää tiedotustiimin lisäksi terveydenhuollon koko väkeä, joka on joustanut ja sitten taas joustanut. Sen ansiosta on nopeasti saatu järjestettyä esimerkiksi rokotustapahtumia.

– Jotain hyvääkin koronasta on seurannut, tuntuu, että tämä on liimannut meitä entistäkin enemmän yhteen.

Uutismedian liiton paikallislehtijaosto, Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ja Suomen Paikallismediat Oy jakavat vuosittain valtakunnallisen Antti-patsaan, jonka sai tänä vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Paikallislehtialan toimijat toteavat, että niin sairaanhoitopiirien kuin paikallisten terveyskeskusten tiedotuslinjauksissa on valitettavasti ollut isoja eroja maan eri puolilla.

– THL:n rooli on siksikin korostunut tiedon jaossa samanaikaisesti kaikkialle maahan.

Antti-patsas on jaettu vuodesta 1981 lähtien. Sillä kunnioitetaan ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden, Suomenkielisten Tieto-Sanomien julkaisijan, rovasti Antti Lizeliuksen (1708–1795) elämäntyötä.