Miten kaikki hoidetaan?

0
Arkistokuva: TS

Sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksessa 30.11. kuulimme piirin johtajan esityksen tulevan hyvinvointialueen etenemisestä ja suunnitelmista. Ne antavat hyvän pohjan valmisteluun.

Maakunnan syrjäalueen luottamusmiehenä olen huolestunut muutamista asioista.

Hyvinvointialue kootaan ainakin viidestä eri elementistä eli pelastustoimesta, sairaanhoitopiiristä, erityishuollon palveluista sekä kuntien terveystoimista ja sosiaalitoimista.

Pelastustoimi yleisesti toimii hyvin. Uuteen alueeseen siirtyy eri työtehtävissä olevia henkilöitä noin 500. Sairaanhoitopiiri toimii myös varsin mallikkaasti ja tiedämme, että sairaanhoitopiirin palveluksessa on noin 9 000 henkilöä.

Kuntien perusterveydenhuolto ei toimi kovin hyvin, ja sama tilanne on sosiaalitoimessa. Eri arvioiden mukaan näistä uudelle alueelle siirtyy noin 1 000 henkilöä. Erityishuollon asioihin en ole paremmin tutustunut.

Miten tällainen sekamelska onnistutaan saamaan selkeäksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi lyhyessä ajassa ja kuka pystyy johtamaan ja hallitsemaan yli 20 000 ihmisen organisaatiota?

Hyvinvointialueen perustamiseen on anottu ja saatu huomattavasti rahaa hallinnon perustamiseksi ja aikaansaamiseksi. Hallintohimmeli näyttää varsin selvästi muotoutuvan virkamiestyönä, johon luottamusmiehillä ei juuri tunnu olevan sanottavaa, ehkä ei haluakaan. Sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Maria Roos hehkuttaa aikaansaatavaa suurta työyhteisöä piirin Hospitaali-lehdessä. Luottamusmiehenä olen huolissani siitä, että varsinainen toiminta ja asiakkaasta huolehtiminen tuntuu olevan sivuroolissa. Mielestäni hyvä asiakastoiminta pitäisi olla kehittämisen keskiössä.

Monista haasteista ei ole julkisuudessa paljonkaan kerrottu. Kuinka hyvinvointialue tulee takaamaan kaikille asiakkailleen inhimillisen hoidon ja muun tuen lähellä asuinympäristöään? Mitä kauempana pääpaikasta toiminnat ja asiakkaat ovat, niin sitä suurempi huoli on tavallisilla ihmisillä.

Miten laita-alueiden palvelut asiallisesti säilytetään? Entä yksityiset palveluntarjoajat ja heidän kanssaan tehdyt yhteistyö- ja muut sopimukset, pystytäänkö kaikki hoitamaan järkevästi?

Tulevan aluevaltuuston pitäisi ruveta hallinnoimaan edellä mainittuja asioita asiantuntevasti perehtyneenä asioihin. Tuntuu siltä, että tulevien aluevaltuutettujen asiantuntemus edessä olevista päätöksistä ja toimenpiteistä on vähintäänkin huolestuttava.

Jarmo Metsänperä

Sairaanhoitopiirin valtuuston 1. vpj

aluevaaliehdokas, PS