Mikä rokote, mitä haittoja? Johtava lääkäri vastaa lukijoille Miksi näin?-palstalla

0
LL Arkisto

Loimaa

Covid19-rokotteet ovat pohdituttaneet Loimaan Lehden toimitukseen yhteyttä ottaneita lukijoita.

”Mummo, jolle teräväkin piikki voi olla liikaa” on miettinyt, että onko Loimaalla vielä Astra Zeneca tai Janssen ainoat rokotteet tarjolla 65–69-vuotiaille? Hänen käsityksensä mukaan adenovirus-pohjaiset rokotteet voivat aiheuttaa muun muassa veritulppia, ja ne on muissa Pohjoismaissa hylätty.

– Juuri tämänikäisillä kun veritulppariskikin on suuri, niin miksi tätä vähemmän turvallista ja huomattavasti vähemmän tehokasta rokotetta pistetään tähän riskiluokkaan? Onko siitä tutkimustuloksia? Onko asiantuntijaa Loimaalla, hän heittää.

Loimaan terveydenhuollon johtava ylilääkäri, tartuntatautivastuulääkäri Sari Koistinen toteaa, että Loimaalla rokotetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjausten mukaisesti ja niillä rokotteilla, joita Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Loimaalle toimittaa.

– Pfizeriä ja Modernaa pistetään ja elokuusta alkaen yli 60-vuotiaat ovat saanee meillä valita, kumpaa rokotetta ottavat. Tämänikäisille on pistetty Pfizeriä.

BionTech Pfizer -rokote on nimeltään Comirnaty.

– Janssenia on ehkä tulossa.

Hän toteaa, että enää ei välttämättä pistetä koko sarjaa samaa rokotetta, millä rokotussarja on aloitettu.

– Paras asiantuntemus on THL:ssä, Sari Koistinen sanoo ja muistuttaa, että ei alueilla voida sooloilla.

Eräs lukija oli huolestunut rokotteiden haitoista ja toivoi, että niistä puhuttaisiin enemmän, koska esimerkiksi Euroopan lääkeviraston (EMA) ja Fimeankin sivuilla kerrotaan, miten paljon haittailmoituksia on tehty.

EMA:n mukaan Comirnatyllä, Spikevaxilla (Moderna), Vaxzevrialla (Astra Zeneca) ja Janssenilla on Euroopassa rokotettu lähes 575 miljoonaa ihmistä. Haittavaikutuksia on ilmoitettu 749 979. Sinänsä isoa lukua ihmetellessä kannattaa muistaa, että haitaksi voi ilmoittaa esimerkiksi pistoskohdan tuntemukset ja ilmoituksia voivat jättää myös muut kuin terveysalan ammattilaiset. Ilmoitus haitasta lääkevirastolle on ilmoitus, joka ei siis sinänsä vielä vahvista tai todista yhteyttä rokotteen ja haitan välillä ennen kuin ilmoitukset tutkitaan.

Sari Koistinen korostaa, että kaikki koronarokotteet ovat tehokkaita ja turvallisia – viranomaiset eivät esimerkiksi ole niitä hyväksyneet nopeutetussa aikataulussa eikä turvallisuuden arviointiprosessin vaiheissa ole käytetty oikoteitä.

– Fimeaan on Loimaalta tehty vain muutamia yksittäisiä haittailmoituksia lääkäreiden toimesta.

Rokotuspaikan punoitus tai turpoaminen ja sen ohimenevä kosketusarkuus on yleistä kaikissa rokotteissa. Myös seuraavan päivän kuumereaktioiden esiintyminen on tavallista.

Hän toivoo, että ihmiset kävisivät rokotuksella. Haittoja hän punnitsisi siten, että toisella puolella vaakakupissa olisi rokotteen mahdollinen haitta ja toisella puolella olisivat covid-tartunnan mahdolliset haitat rokottamattomana itselle ja läheisille.

– Virus aiheuttaa kiistatta tehohoito- ja sairaanhoitojaksoja. Rokotetuilla covid-oireet ovat kuitenkin silmiinpistävän lieviä.

Viime viikkojen loimaalaiset tartuntatapaukset hän liittää lapsiin mutta toteaa myös, että ei vaikuta siltä, että tartunnat johtuisivat vaikkapa virustorjunnan laiminlyönneistä: lapsiahan ei ole rokotettu ja virus on levinnyt heidän keskuudessaan ja aiheuttanut läpäisytartuntoja perheissä myös rokotetuilla.

Sari Koistinen muistuttaa, että edelleen kannattaa pestä käsiä sekä noudattaa turvavälejä ja pitää maskia, jos on ihmisten kanssa tekemisissä.