”Näin edullisesti ei pääse edes omalla autolla” – kutsutaksiliikenne koetaan käteväksi

1
Mikko Salonen, Timo ja Liisa Kantola käyttävät säännöllisesti keskusta-alueen kutsutaksia. He ovat tyytyväisiä sekä palveluun että hintaan.

LOIMAAN SEUTU Tiistaiaamupäivänä Loimaan keskusta-aluetta kiertävään kutsutaksiin istahtaa kolme tyytyväistä vakioasiakasta.

– Tämä on paras mahdollinen palvelu, koska näin vanhukset pääsevät kulkemaan, Mikko Salonen tiivistää kyydissä istuvien mielipiteet taksipalvelujärjestelmästä.

Suunta vie tälläkin kertaa marketeille, kuten lähes aina. Niissä, kun saa samalla hoidettua muutakin kuin pelkät kauppa-asiat.

– Käyn suutarilla terotuttamassa veitseni, Liisa Kantola kertoo tämänkertaisista suunnitelmistaan ja sanoo käyttävänsä kutsutaksipalvelua yleensä kerran viikossa.

Kyydissä oleva Timo toteaa puolestaan, että matkaan tulee hypättyä yleensä molempina asiointipäivinä eli tiistaisin ja perjantaisin. Hänen tulee käytettyä palvelua enemmän talvella kuin kesällä, sillä kelien niin salliessa, hän tekee reissun pyörällänsä. Hän on ollut erittäin tyytyväinen järjestelmään, ja pohtiikin, miten sitä pärjäisi, jos sellaista ei olisi.

– Silloin varmaan pitäisi turvautua taksiin, ja hinta olisi moninkertainen.

– Näin edullisesti ei pääsisi edes omalla autolla, vieressä istuva Salonen vielä laskeskelee ja kertoo menolipun maksavan hänelle kolme euroa.

KAIKKIAAN kutsutaksiliikennereittejä on Loimaan seudulla kymmenen, joista osa liittyy toisiinsa. Palvelu on kaikille avointa, ja kyytiin ilmoittaudutaan edellisenä päivänä kyseistä reittiä ajavalle autoilijalle. Maksu määräytyy linja-autoliikenteen taksan mukaan.

Hallintosihteeri Juha Rinta-Joupin mukaan matkustajamäärät vaihtelevat paitsi reittikohtaisesti myös päivästä ja vuodenajasta riippuen.

– Kutsutaksiliikenne on koettu kuitenkin tärkeäksi etenkin ikäihmisten keskuudessa, koska meillä ei ole varsinaista sisäistä joukkoliikennettä täällä.

Myös kotihoidosta tullut palaute vahvistaa Rinta-Joupin mukaan tätä käsitystä, sillä sen turvin moni vanhus voi hoitaa itsenäisesti asioitaan.

– Kun reittejä alettiin kehittää kuntaliitosten yhteydessä, kotihoidon toiveena oli nimenomaan, että reitit ulottuvat keskustaan saakka.

Palvelun järjestäminen on kunnalle tai kaupungille vapaaehtoista, mutta Rinta-Jouppi ei usko, että siihen on tulossa muutoksia Loimaalla.

– Ainakaan ennen sote-uudistuksen toteutumista ei tulla tekemään mitään merkittäviä uusia ratkaisuja, hän toteaa.

KOLMEA eri kutsutaksireittiä liikennöivä Jyrki Ala-Nissilä sanoo suurimman osan asiakkaista olevan vakikulkijoita.

– Esimerkiksi keskusta-alueen reitillä kulkee säännöllisesti 10–15 matkustajaa, mutta myös Metsämaan reitti on vilkas.

Ala-Nissilän mukaan matkustajamäärät ovat myös pysyneet melko samanlaisina vuosien varrella: osan jäädessä pois joku uusi on aina tullut tilalle.

Suurin osa asiakkaista suuntaa kulkunsa marketeille, mutta osa piipahtaa torilla tai vaikka hautausmaalla.

– Tässä ei ole mitään määrättyä paikkaa, jonne mennään. Ja halutessaan voi ottaa pelkän menonkin, Ala-Nissilä vinkkaa.

Hän pitää kutsutaksipalvelua asiakkaan kannalta jopa parempana kuin yleistä paikallisliikennettä, sillä tarvittaessa kuljettaja kantaa painavat kauppakassit vaikka sisälle saakka.

– Koitamme joustaa ja auttaa mahdollisimman paljon, jotta ihmiset ovat tyytyväisiä.

1 KOMMENTTI

  1. Kutsupohjaisessa liikenteessä kotihoito on ollut hyvä vinkkaamaan mahdollisille tarvitsijoille. Samoin mm elekeläisjärjestöt ja toki kaupungin tiedotuslehdessä asiasta on ollut juttua moneen otteeseen. Toki tiedot löytyvät kapungin kotisivuilta.

Kommenttien lisääminen on estetty.