Osoitteetonkin joulukortti löytää usein perille

0
Loimaan Postin ryhmävastaava Juho Ojala ja tuotantovastaava Matti Sauranen sanovat, että nimettömät ja osoitteettomatkin joulukortit pyritään toimittamaan perille vuoden loppuun mennessä.

LOIMAAN SEUTU Postissa joulukiireet alkavat tätä nykyä Black Fridayn kanssa yhtä jalkaa marraskuun loppupuolella. Joulua kohden mylläkkä vain kiihtyy, kun pakettien lisäksi kuljetettavaksi tulevat kortit.

– Tämä viikko on ehdottomasti se kiireisin, Loimaan Postin tuotantovastaava Matti Sauranen toteaa.

Toisaalta tämä vuosi on erilainen kuin aiemmat, sillä noin puolet korteista kiertää nyt Tampereen kautta, missä lajitellaan keskustan ja Hirvikosken alueen postit.

– Se on hiljentänyt ja lyhentänyt joulukorttirumbaa huomattavasti täällä päässä.

Kun viime vuonna joulukorttilajittelussa oli noin puolentoista viikon ajan kymmenen henkeä, tänä vuonna saman verran on ollut vain muutamana päivänä. Lisäksi Saurasen mukaan lajittelua riitti viime vuonna viikonlopuksi, nyt enää lauantaiksi.

KESÄ- JA joululomatuurareina Postissa jo monena vuonna työskennelleet Sonja Pinnanen ja Anniina Vainio pitävät joulunaikaa Postissa aivan erityisenä.

– Tämä tuo itsellekin joulutunnelmaa, kun lajittelee kortteja, Vainio pohtii ja sanoo työn olevan mukavan rentouttavaa.

Pinnanen on samaa mieltä ja kertoo, että toisinaan tulee vastaan esimerkiksi joku erikoisemman näköinen kortti, joka kiinnittää huomion ja jota tulee katsottua pidempään.

Myös osoitteettomia ja nimettömiä näkee aina silloin tällöin. Epäselviä tapauksia tutkiva Tommi Jalonen kertoo hänellä kuluvan työpäivästä usein noin kolmannes siihen, kun hän selvittelee niitä.

– Joka joulu sellaisia tulee laatikollinen, mutta tavoitteena on jakaa ne ennen vuodenvaihdetta.

Jalonen vinkkaa, että etsintätyötä helpottaa paljon jo se, jos kortissa on esimerkiksi etu- ja sukunimi sekä paikkakunta.

– Ensimmäiseksi lähdetään katsomaan, onko paikkakunnalla sen nimistä ja onko hän mahdollisesti muuttanut, Jalonen selostaa, miten salapoliisin työssä lähdetään liikkeelle ja sanoo täysin nimettömiä kortteja tulevan vastaan enää todella harvoin.

Kokenut postinjakaja osaa kuitenkin etsiä oikean saajan melko helposti, etenkin, jos kortti on menossa hänen omalle jakoalueelleen.

– En ihan jokaista mökkiä tiedä, mutta melkein. Samoin kuin ihmiset ja hevoset, Ypäjälle tai Ypäjän asemalle postia kantava Jalonen naurahtaa.

Loimaan Postin ryhmävastaava Juho Ojala sanookin, että jakajat saattavat olla melkoisia tietopankkeja.

– Sen ansiosta kortti voi löytää perille, vaikka siinä lukisi, että se kadun toinen tiilitalo siinä kuusen vieressä.

Jos osoitetta ei kuitenkaan saada selville paikallisesti, kortit lähetetään Jyväskylään, ja silloin ne eivät ehdi enää tämän vuoden puolella perille.