Pääkirjoitus: Ihmisten ilmoille

0
Liisa Kantola käytti kaupungin kutsutaksia ja käytti veitsensä teroittajalla. KUVA: Loimaan Lehti/Sari Holappa

Usein muistetaan tuoda esiin, että eihän Loimaalla ole joukkoliikennettä. No ei ole metroa, ratikkaa eikä tauotta virtaavaa bussiliikennettä.

Loimaan kaupunki kuitenkin järjestää asiointiliikennettä, jota liikennöivät tietyt taksiyrittäjät (LL 14.12.). Kullakin suunnalla vähän omansa ja muutamilla reiteillä sama yritys.

Kaikkiaan reittejä on peräti kymmenen ja niitä ajetaan joko kaksi kertaa tai kerran viikossa. Mukaan pääsee linja-autoliikenteen taksojen hinnalla ihan kuka tahansa kaupunkilainen, kunhan ilmoittautuu haluamalleen reitille mukaan edellisenä päivänä. Usein reiteillä pääsee vielä hyppäämään tutun kuskin kyytiin.

Kutsutaksiliikenteen järjestäminen ei ole kunnalle pakollista, mutta on hyvä juttu, että esimerkiksi Loimaa tällaista palvelua järjestää. Käyttäjät pääsevät hoitamaan asioitaan itsenäisesti parin tunnin aikana kuten haluavat – niinpä joku käy hautausmaalla, joku haluaa torille ja joku poikkeaa kauppaan. Palvelu tukee etenkin ikäihmisten toimintakykyä ja kotona asumista. Kutsutaksi voi madaltaa kynnystä lähteä ihmisten ilmoille, kun ei tarvitse huolehtia esimerkiksi omasta autosta tai keleistä, eikä kulkea pitkää matkaa pysäkille tai viettää koko päivää kylillä.

Kutsutaksiliikenne suuntautuu niin kaupungin keskustaan kuin muihinkin taajamiin, joten samalla palvelu tukee myös paikallisia yrityksiä.