Pääkirjoitus Liikettä – meillekin

0
Koronakevät lisäsi ulkoiluintoa. Hannu Uusitalo, Olli-Matti Lieskivi, Erkki Mattila, Petri Saarinen, Ville Hällfors ja Jussi Happonen olivat maastopyöräilystä kertoneessa LL:n jutussa iloisia etenkin polkupyöräilyn suosion kasvusta. KUVA LL Arkisto

Lasten ja varusmiesten liikkumista mittaavan tutkimuksen tulokset tulivat jälleen. Olemme huolissamme, julistivat aikuiset joka mediassa. Useissa haastatteluissa muistettiin myös vähintäänkin vihjata, että kuka maksaa meidän eläkkeet, jos tulevat polvet eivät jaksa töissä…

Move-kuntotesti tehdään viides- ja kahdeksasluokkalaisille peruskoululaisille koko Suomessa. Alueellista vaihtelua on paljon, mutta jopa 40 prosentilla lapsista kunto oli sen verran huono, että se saattaa vaikeuttaa jo arjessa jaksamista. Erityisesti keskivartalon lihaskunto oli edellisvuodesta heikentynyt.

Varusmiehillä vain vuonna 2019 kestävyyskunnon tulokset ovat olleet huonompia kuin nyt. Koko 30-vuotisen mittaushistorian aikana varusmiesten keskimääräinen paino on noussut lähes 8 kiloa ja aerobinen kunto on heikentynyt.

On ikävää, jos lapset ja nuoret eivät ole sellaisessa kunnossa, jossa jaksaa elää täyttä elämää – harrastaa, iloita, puuhata perheen ja kaverusten kanssa, opiskella ja vähän vanhempana tehdä töitä ja maksaa eläkkeitä.

Aikuisten huoli on tietenkin ihan aitoa. Ei olisi kyllä pahitteeksi olla huolissaan itsestäkään ja tehdä jonkinlainen kunnon vuositesti meidän aikuistenkin. Jos me emme jaksa, se vaikuttaa myös lapsiin ja nuoriin.