Pääkirjoitus: Sotessa tarvitaan arjen tulkkeja

0
LL Arkisto

Tammikuussa pidettävät aluevaalit näkyvät jo äänestäjillekin. Monet puolueet ovat jo joko valinneet ehdokkaansa tai ovat ainakin seulonnan loppusuoralla, ja ehdokkaat ottavat jo kantaa asioihin mielipidekirjoituksissa (LL 2.12.2021).

Paikallisia ehdokkaita löytyy useimpien puolueiden listoilta.

Hyvä niin. Vaikka maaliskuussa työnsä aloittava hyvinvointialueen valtuusto päättää koko alueen asioista ja palveluista, päätöksenteossa tarvitaan paikallista, asukkaiden näkökulmaa. Valtuuston ja tulevan hyvinvointialueen noin 21 000 henkilön organisaation tulee miettiä palveluita meidän niitä tarvitsevien näkökulmasta.

Yliopistollisen sairaalan isoja rakennuksia ei siirretä Loimaalle eikä Oripäähänkään, vaikka miten täällä huudettaisiin. Äänestäjien ja tulevien luottamushenkilöiden tuleekin miettiä paikallisen arjen kannalta, mitä täällä tarvitaan, ja tulkata tarpeita sitten eteenpäin.

Toivottavasti tuleva sote-organisaatio on työyhteisönä sellainen, että paikallisia tarpeita kyetään myös täkäläiseltä työntekijätasolta ”tulkkaamaan” eteenpäin.

Olennaista on, että myös hyvinvointialue tulkkaa alueen asukkaille palvelutarjonnasta ja palveluiden käytöstä – että se panostaa toiminnastaan kertomiseen niin, että alueen asukkaat osaavat suunnistaa palveluissa parhain päin.