Pajapuiston kerrostalo puretaan ensi vuonna

0
Kaupungin omistama Pajapuiston vuokrakerrostalo sijaitsee Alastarolla Loimijoentien varressa. Kerrostalo on rakennettu vuonna 1974, ja sitä on remontoitu vuosituhannen alun tietämillä. Kuva: LL arkisto / Lari Kiviranta.

LOIMAAN kaupungin suunnitelmat Alastarolla sijaitsevan Pajapuiston vuokrakerrostalon purkamisesta etenevät.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on myöntänyt kohteelle purkuluvan ja hyväksynyt purkamiskustannuksiin enintään 90 prosentin avustuksen. Valtionkonttori on puolestaan myöntänyt kohteen aravalainalle purkuakordin.

Loimaan kaupunginvaltuusto oli aiemmin keväällä oikeuttanut omistajana Loimaan vuokra-asunnot oy:n hakemaan ja toteuttamaan Pajapuiston purkamista (LL 27.5.).

Aihe oli esillä maanantain kaupunginhallituksessa, joka päätti valtuuston aiemman päätöksen perusteella, että kaupunki sitoutuu maksamaan jäljelle jäävän lainapääoman korkoineen sekä kymmenen prosenttia purkuavustukseen myönnetystä korvauksesta.

Kaupungin omistaman Loimaan vuokra-asunnot oy:n toimitusjohtaja Hanna Rannanperä kertoo, että käytännössä valtionkonttori antaa akordillaan 70 prosenttia anteeksi Pajapuiston korjauslainaa, jota on jäljellä vajaat 690 000 euroa. Kaupungille jää lainasta maksettavaa noin 206 000 euroa.

Kohteen purkukustannuksiksi kaupungilla on alustavasti arvioitu yhteensä noin 163 000 euroa, joten purkuavustuksen jälkeen kaupungin maksuosuudeksi jää vajaat 20 000 euroa.

Alustavan arvion perusteella Pajapuiston purkaminen tulee maksamaan kaupungille noin 220 000 euroa, kun huomioidaan jäljelle jäävä lainasumma ja kaupungin osuus purkukustannuksista. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että valtuusto hyväksyy kyseisen 220 000 euron määrärahan.

KAUPUNGINHALLITUS äänesti asiasta, sillä jäsen Esko Lundgren (vas.) esitti, että Pajapuiston purkupäätös palautetaan kaupunginvaltuustoon uudelleen käsiteltäväksi. Lundgren kertoo, ettei hän voi alastarolaisena hyväksyä sitä, että kaupunki lähtee purkamaan hyväkuntoista rakennusta. Hänen mielestään valtuutetuille olisi pitänyt järjestää tutustuminen kohteeseen.

– Pajapuiston huoneistot ovat paremmassa kunnossa kuin kaupungin monet muut huoneistot, hän sanoo ja huomauttaa, ettei asukkaitakaan ole kuultu asiassa.

Palautusesitystään Lundgren perustelee myös sillä, että vuokrat ovat kohtuuttoman korkeita Alastarolla ja Mellilässä verrattuna kaupungin muihin vuokra-asuntoihin. Hänen mukaansa Loimaan vuokra-asunnot oy on puolestaan tietoisesti ohjannut asunnonhakijoita muihin kohteisiin kuin Pajapuistoon.

Lundgrenin palautusesitys hävisi äänestyksessä lukemin 7–4. Äänestyksessä Lundgrenin palautusesitystä kannattivat hänen lisäkseen Raimo Huhtala (kesk.), Kari Leppäjoki (ps.) ja Marke Tissari (sd.).

Alkuperäisen esityksen eli purkuhankkeeseen sitoutumisen puolesta äänestivät Pekka Ahokas (kesk.), Teija Ek-Marjamäki (kesk.), Päivi Vanha-Perttula (kesk.), Jorma Rinne (kok.), Anne Onnela (kok.), Timo Lahtinen (ps./sit.) ja Matti Ylitalo (ml.).

RANNANPERÄ tavoittelee, että Pajapuistoa päästään purkamaan ensi kesänä. Kohteen tulee olla purettuna marraskuun loppuun mennessä ensi vuonna.

Rannanperä perustelee Pajapuiston purkamista sillä, että sen käyttöaste on ollut alhainen vuosien ajan. Hän sanoo, että kerrostalon 23 asunnosta kymmenen on parhaillaan tyhjillään.

– Lisäksi rivitaloasuminen kiinnostaa enemmän Alastarolla.

Hän kertoo, että Pajapuiston asukkaille etsitään uudet asunnot ja tarvittaessa Alastarolta.

– Kaikille löytyy asunnot yhtiön sisältä.