”Suomi on kaunis, vapaa ja itsenäinen”– itsenäisyyttä juhlistettiin kevennetysti mutta kunniakkaasti

0
Kirkkoherra Riku Laukkanen kiitti sodan kokeneita siitä, että heidän ansiostaan saamme elää vapaassa ja vauraassa Suomessa. – Emme ole mukana kahakoimassa vaan olemme sovittelemassa. Kunniavartion muodostivat Kaj Nyholm ja Marko Kask.

LOIMAA/HIRVIKOSKI Itsenäisyyspäivää juhlistettiin tänäkin vuonna poikkeuksellisin järjestelyin. Sankarihaudoilla laskettiin jumalanpalvelusten jälkeen seppeleet, ja Kanta-Loimaalla ohjelmaan kuuluivat myös kirkkoherra Riku Laukkasen puhe ja kunniavartio.

Kireän pakkasen takia Loimaan soittokunta ei voinut esiintyä täydessä kokoonpanossaan, sillä uhkana oli soittimien venttiilien jäätyminen. Kapellimestari Essi Rae soitti fanfaarin yksin. Koronatilanteen vuoksi Heimolinnassa ei järjestetty itsenäisyyspäivän juhlaa.

JUHLAPUHEESSAAN kirkkoherra pohti sitä, millaiseksi Suomi on rauhan aikana kehittynyt: Osaavaksi, taitavaksi ja diplomaattiseksi valtioksi, jossa lapset saavat huippuopetusta turvallisessa kasvuympäristössä. Maaksi, joka on rauhansovittelussa maailman kärkeä. Paikaksi, jossa on muututtu maatalousvaltaisesta kansasta monipuoliseksi teollisuusvaltioksi.

– Suomi on kaunis, vapaa, itsenäinen maa. Vauraampi kuin koskaan, vauraampi kuin ikinä olisimme voineet kuvitella. Kuka olisi uskonut?

LOIMAALAINEN Mia Salonen oli seuraamassa juhlaseremonioita miesystävänsä Christer Karttusen kanssa. Saloselle tapahtuma on tärkeä jo siksi, että hänen veljensä on ollut mukana kunniavartiossa yli 20 kertaa.

– Se on aina sykähdyttävä hetki.

Salonen aikoi jatkaa itsenäisyyspäivän viettoa perinteisesti. Tarjolle oli tiedossa Mannerheimin lempiruokaa vorschmackia Marskin ryyppyjen kanssa, ja televisiosta aiottiin katsoa Tuntematon sotilas ja muuta Suomi-aiheista ohjelmaa.

– Saa nähdä, innostuuko velipoika soittamaan trumpetilla Maamme-laulun ja Finlandia-hymnin.