Tammikuun aluevaaleissa päätetään lähipalveluista

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuuston vaali on erityisen tärkeä hyvinvointialueen laidoilla asuville. Soteuudistuksen aiheuttama muutos on tavattoman iso.

Kuntien päättäjät menettävät kokonaan sosiaali- ja terveyspalvelujen hallinnan. Kuntien talousarvioiden rahoista ainakin puolet katoaa pois. Sillä on isompi merkitys kuin osataan aavistaa. Aluevaltuustoissa päätetään kuntien lähipalveluista, joten meidän pitää äänestää paikallisia ehdokkaita. Muussa tapauksessa merkittäviä päätöksiä tehdään tuntematta seutukuntien tarpeita.

Kunnissa nyt olevilla terveysasemilla tulee säilyttää peruspalvelut. Terveydenhuollon yksittäisten osaajien siirtyminen paikasta toiseen rasittaa ilmastoa selvästi vähemmän kuin monien potilaiden kulkeminen keskitettyyn hoitoon. Myös videoavusteista etävastaanottoa erikoislääkärien tavoittamiseksi on kehitettävä ja voitava käyttää, mutta potilasturvallisuutta vaarantamatta.

Olemassa oleva hyvä osaaminen Loimaan, Salon ja Uudenkaupungin sairaaloissa on säilytettävä sairaanhoidon poliklinikkatoiminnan ja seutukunnallisen kuntouttavan vuodeosastohoidon käytössä. Seutukunnallinen päivystystoiminta näissä sairaaloissa on lähipalvelua. Myös mahdollisuus hoitoon hakeutumiseen yli hyvinvointialuerajojen on saatava toimimaan.

Sosiaalitoimessa on kehitetty yhteistyötä paikallisesti viranomaistoimijoiden kesken. Tämä toiminta on voitava säilyttää myös hyvinvointialueella. Hyviä käytänteitä ei pidä lopettaa. On järjestettävä asumispalveluja ja hoivaa ikäihmisille ja vammaisille lähialueella, kaikkea ei voi keskittää.

Henkilöstön hyvinvointiin on kiinnitettävä huomiota. He ansaitsevat hyvää johtamista ja oikeudenmukaiset ansiot työstään. Hyvinvointialueella on paljon suunniteltavaa ja kehitettävää henkilöstön rekrytoinnin onnistumiseksi.

Näissä vaaleissa on kyse kotikuntiemme sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen lähipalveluiden säilymisestä. Pidetään koko alue lähipalvelujen piirissä. Siksi ensi tammikuun aluevaaleissa paikallisten ehdokkaiden äänestäminen on tärkeää.

Jari Välimäki
Aluevaaliehdokas (kesk.)
Loimaa