Tihruinen ilma ei hidastanut hiihtäjiä – Oripäähän tehtiin lisää latua

0
Helvi Heinonen ja Tauno Leino olivat toista kertaa sivakoimassa tänä talvena. Tavoitteena on totutella taas hiihtämiseen, sillä pariskunta oli suuntaamassa Lapin lumille vuodenvaihteen tienoilla.

ORIPÄÄ Virttaalainen Jukka Mäentaus aloitti hiihtokautensa luonnonlumilla viime torstaina Kangastuvan maastossa. Heti ensimmäisenä päivänä hän oli sivakoinut lähes 40 kilometriä ja toisenakin 34.

– Nyt on tavoitteena 35, hän kertoi lauantaiaamuna kymmenen maissa ja sanoi tähtäimestä uupuvan vielä muutama kilometri.

Tällä kertaa hän oli valinnut alleen luistelusukset, vaikka perinteisillä homma olisi sujunut yhtä hyvin. Edes tihruinen ilma ei hidastanut miehen menoa.

– Olosuhteet ovat aivan fantastiset. Nostan hattua ja annan paljon kiitosta latujen hoitajille.

Helvi Heinonen ja Tauno Leino olivat sen sijaan saaneet urakkansa täyteen ja laittelivat jo suksia auton katolle. Heidän hiihtokautensa oli alkanut perjantaina ja lauantaina piti olla välipäivä.

– Aamulla alkoi kuitenkin tehdä mieli ladulle, hyväntuulinen pariskunta kertoili.

Vuodenvaihteessa heidän on tarkoitus suunnata Lapin lumille, ja siksi motiivina on saada kilometrejä alle. Molempina päivinä niitä tulikin viisi, ja tyylinä oli perinteinen.

Kun talvi joutuu pidemmälle ja lunta saadaan enemmän, loimaalaispari uskoo käyvänsä enimmäkseen Hirvikosken pururadalla, jonne he pääsevät kätevästi lähes suoraan kotiovelta. Myös Virttaanharju on mukavan matkan päässä, ja sinnekin tulee varmasti mentyä.

Vaikka hiihtäjien ikähaarukka painottuikin lauantaiaamuna vanhempaan väkeen, keski-ikää laski huimasti ensimmäistä kertaa tänä talvena hiihtämään tulleet koskelaissiskokset Kiia, 5, ja Hilla, 3, Haapasalo. Tyttöjen äiti Jenni Haapasalo kertoi, että hiihto on tytöille niin mieluista, että se voittaa jopa luistelun. Tyttöjen täti Anne Halkivaha tiesi puolestaan kertoa, että Kiia on nuoresta iästä huolimatta vanha tekijä suksilla.

– Hän oli hyvä hiihtämään jo vuosi sitten, täti kehui avustaessaan suksia tyttöjen jalkoihin.

PERJANTAINA latuja hoitamassa ollut Oripään Urheilijoiden lumitykkivastaava Reijo Stenius kertoi, että 800 metrin latua oli saatu venytettyä torstaina.

– Saimme tehtyä siihen 400 metriä lisää, ja nyt luistelutyylillä pystyy hiihtämään 1,2 kilometriä, perinteisellä taas 800 metriä.

Steniuksen mukaan Kangastuvan ladut vetävät ihmisiä paljon muualtakin kuin vain Oripäästä.

– Tälle on selkeä tarve, sillä lähimmät ladut taitavat olla Turussa. Pöytyän Haukkavuoreen ollaan tosin levittämässä lumia.