Työvoimapula todellisuutta tällä hetkellä jo useilla aloilla Loimaan seudullakin

0
Loimaan Eezyn yrittäjä Silja Syrjälä ja myyntipäällikkö Isabella Sillstén-Olufuwa yhdistävät tekijät ja tarvitsijat. Osaajista on heidän mukaansa aina pula, mutta nyt toimeksiantojen määrä on kasvanut.

LOIMAAN seutukuntaa vaivaa koko maakunnan tavoin työvoimapula. Työtä olisi tarjolla lähes kaksin verroin vuoden takaiseen verrattuna.

Loimaalla avoimien työtehtävien määrä tuplaantui lokakuussa vuoden takaiseen verrattuna ja nousi myös hieman syyskuusta. Koko seutukunnassa avoimia työpaikkoja oli lokakuussa yli 300.

Työttömyys puolestaan on ollut koronalomautusten päätyttyä jatkuvassa laskusuunnassa. Lokakuussa Loimaalla oli 516 työtöntä, mikä on viidenneksen vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Käsipareja kaivataan useille aloille kuten teknologia- ja rakennusteollisuuteen.

– Tietyillä aloilla on voimakas puute osaavista työntekijöistä. Etenkin valmistava teknologiateollisuus kärsii työvoimapulasta, Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntija Timo Laakso sanoo.

Sosiaali- ja terveysalan työvoimapula ei ole helpottunut viime aikoina, ja työvoimaa kaivataan myös palvelualoille.

Laakson mukaan Loimaan seutukunnalla ei ole ilmennyt tapauksia, joissa palveluyritys olisi joutunut tilapäisesti sulkemaan ovensa työvoimapulan takia. Isoissa kaupungeissa näin on käynyt.

LOIMAAN Eezystä todetaan, että osaavasta työvoimasta on aina pula.

– Tämä ei ole meille mikään uusi tilanne, myyntipäällikkö Isabella Sillstén-Olufuwa Eezyn Loimaan toimipisteestä sanoo.

Se ero aiempaan kuitenkin on, että yritykset ovat alkaneet joustaa omista rekrytointikriteereistään. Jos työn luonne on sellainen, ettei se vaadi tiettyä koulutusta, työnantaja voi tyytyä hakemaan reippaita, hyvällä asenteella varustettuja tyyppejä koulutettujen ammattilaisten sijaan.

Loimaan, Hämeenlinnan ja Forssan Eezyn yrittäjä Silja Syrjälä kertoo, että toimeksiantojen määrässä on ollut kasvua viime keväästä asti. Henkilöstöpalveluyritys on nähty turvallisena rekrytointiväylänä. Koronatilanteen eläessä yrityksissä joudutaan tekemään välillä nopeitakin sopeuttamistoimia.

Vuokratyöpaikkojen maine on parantunut etenkin nuorten keskuudessa. Sillstén-Olufuwa arvelee nuorten kasvaneen työmaailmaan, jossa työpaikkojen moninaisuus on arkea.

PISIMMILLÄÄN avoimet työpaikat voivat olla hyvinkin pitkään täyttämättä. Lyhimmillään tekijä löydetään parissa päivässä.

Yritykset käyttävät monenlaisia keinoja täyttääkseen avoimet tehtävät. Yrityksissä ”headhuntataan” eli tehdään esimerkiksi suoria yhteydenottoja ammattilaisiin. Palkkakilpailun sijasta yritykset panostavat työskentelyoloihin kokonaisvaltaisesti houkutellakseen uusia tulijoita ja pitääkseen kiinni olemassa olevista työntekijöistä.

Työperäisestä maahanmuutosta on puhuttu jo pitkään. Kiinnostus on muuttunut konkreettisiksi rekrytointitoimiksi nykyisen markkinatilanteen aikana. Työvoimaa halutaan etenkin Euroopan maista.

Myös rekry- ja yrityksen sisäisiä täsmäkoulutuksia järjestetään kiihtyvään tahtiin. Rekrykoulutuksiin voi kuitenkin olla vaikea saada osallistujia.

LOIMAALLA työttömyysaste on Ely-keskuksen työllisyyskatsauksen mukaan 7,6. Laakso muistuttaa, ettei täystyöllisyyteen voida koskaan päästä. Käytännössä täystyöllisyys tarkoittaa noin 3–4 prosentin työttömyyttä.

Hän haluaa nostaa esiin myös sen, että vaikka lukuisissa yrityksissä kärsitään työvoimapulasta, kaikkialla kasvu ei ole kääntynyt yhtä jyrkkään nousuun.

– Toimialojen sisällä on aina yksittäisiä tapauksia, jotka eivät tue työllisyysnäkymää. Prosenttilukujen valossa voi kuitenkin sanoa, että työvoimapulaa on, Laakso sanoo.

Hän arvelee, ettei työvoimapulaan ole tulossa helpotusta seuraavien kuukausien aikana.

FAKTA

Työttömyys vähenee

Työttömyysprosentti Loimaalla oli lokakuussa 7,6.

Oripäässä 5,2.

Ypäjällä 7,9.

Humppilassa 10,1.

Punkalaitumella 6,9.

Huittisissa 5,9.