Virttaalaiset voisivat saada valokuidun ehkä jo ensi vuonna

0
Virttaalaisilla heräsi monia kysymyksiä valokuituhankkeeseen liittyen. Kyläyhdistyksen kartoituksen perusteella mukaan on lähdössä noin 40 omakotitaloa sekä taloyhtiöt ja yritykset päälle, minkä pitäisi olla riittävä määrä kaapeloinnin aloittamiselle.

LOIMAA/VIRTTAA Virttaan kylän valokuituhanke etenee suunnitelmien mukaan. Virttaan kyläyhdistys on tehnyt alustavan kyselykierroksen kyläläisten keskuudessa, ja sen pohjalta mukaan on lähtemässä noin 40 omakotitaloa. Lisäksi mukana on taloyhtiöitä ja yrityksiä. Odotettavaa on, että kiinnostus vielä kasvaa, kun kaivuuajankohta lähenee.

– Kun hanke tulee tarpeeksi konkreettiseksi, niin ihmiset heräävät. Viimeistään silloin, kun kaivurihommat alkavat, Aki Linnakoski kertoi Lounean järjestämässä tiedotustilaisuudessa ravintola Siilinpesässä.

Hän uskoo, että lopullinen määrä tulee olemaan 60–70 taloutta.

Jos mukaan lähtijöitä on tarpeeksi ja kaivuut päästään käynnistämään, kaapelin vetäminen on tarkoitus aloittaa toukokuussa ja ensimmäiset liittymät olisivat käytettävissä heinäkuun tietämillä.

– Kaikilla sopimuksen tehneillä olisi valokuitu käytössään ensi vuoden aikana, Linnakoski lupasi.

Tällä hetkellä alue rajautuu Vuotavantieltä Myllykylän kohdalle ja sieltä Virttaanraittia pitkin Taimitarhalle. Myös Keihäskoskentien asukkaat olisivat mukana hankkeessa. Linnakoski sanoo, että mukaan on pyritty ottamaan kaikki, jotka ovat kartoitusta tehdessä ilmoittautuneet.

– Lopullinen alue määräytyy sitten, kun teemme varsinaiset kuituliittymäsopimukset.

LÄHES 2000 euroa taloutta kohden maksava kaapelinveto herätti virttaalaisissa paitsi kiinnostusta myös monia kysymyksiä. Osa tiedotustilaisuudessa olleista pohti, voiko mukaan lähteä myöhemminkin, jos asia ei tunnu juuri nyt ajankohtaiselta. Linnakoski sanoi, että liittyä voi myöhemminkin, jos verkkoa on saatavilla. Hinta tosin nousee silloin.

– Alkuperäinen hinta on kotitalouksille kaikkinensa 1950 euroa, ja myöhemmin mukaan tuleville maksu on kalliimpi. Lisäksi eri alueilla hinta voi olla toisenlainen.

Toisia tilaisuudessa olleita askarrutti puolestaan kaivuu-urat.

– Voisiko kaapeloinnin tehdä esimerkiksi viemäröinnin kanssa samaan aikaan, yleisöstä kyseltiin.

Linnakoski vakuutti näin juuri tapahtuvan.

– Ennen kaivamista kartoitamme muut mahdolliset hankkeet ja pyrimme ajoittamaan oman projektimme niiden kanssa samaan aikaan. Se on järkevää myös taloudellisesti, eikä tarvitse myllätä kahteen kertaan.

VALOKUITU on kiinnostanut myös moottoriradan ja Toimintaloman asukkaita. Linnakosken mukaan lähtökohta kaapelin vetämiselle on, että liittymän käyttäjät ovat tarpeeksi lähellä toisiaan.

– Pitkät ja tyhjät välit ovat hankalia. Välimatkat saisivat olla vain noin 300 metriä.