Alastaro upealla nousulla voittoon Varsinais-Suomen derbyssä

0
AU:n viininpunaisissa Jani Luoma (vas.) ja Tuomas Happonen. (Arkistokuva: Henrik Siiskonen)

Alastaron Urheilijat näytti luonnettaan keskiviikkona Futsal-Liigassa. Joukkue kaatoi vieraissa Turun Pallokerhon maalein 4-5. Voitosta erityisen tekee se, että AU nousi kolmen maalin tappioasemasta rinnalle, ja ohi. Kolme sarjapistettä olivat äärimmäisen tärkeät.

Niiden avulla AU hyppäsi sarjataulukossa ohi JoSePan sekä TPK:n niin sanotusti suoran selviytyjän paikalle. JoSePa on nyt putoajan paikalla kuudella pisteellään, ja TPK on nykyisellä sijoituksellaan joutumassa karsintoihin. Heillä on kasassa seitsemän pistettä ja AU:lla nyt yksi enemmän. Jokainen voi laskea, mikä olisi tilanne, jos tiistain ottelussa kolme pistettä olisivat jääneet Turkuun, eikä Purppuralohikäärmeiden plakkariin. Se olisi surullinen.

Nyt tilanne on vaikean alkukauden jälkeen kuitenkin positiivinen. Kiitos pelaajien. He kairasivat voiton Samppalinnan palloiluhallista väkisin. Ottelu alkoi viininpunaisten kannalta mahtavasti, kun Riku Tamminen onnistui ohittamaan TPK-vahti Marko Laaksosen jo toisella peliminuutilla. Maali oli Tammiselle liigatasolla ensimmäinen. Hänen ottelu päättyi valitettavasti ennen aikojaan lievään loukkaantumiseen, mutta leveällä rosterilla pelanneella AU:lla oli heittää kakkosketjuun penkiltä Juuso Loponen.

Purppuralohikäärmeet eivät kerinneet kauaa johtoasemassa paistatella, kun TPK iski maalin, toisen, ja kolmannen. Se oli viiteen minuuttiin kolme maalia kuin tyhjästä. Pallo jäi joka maalissa ihmeellisesti elämään AU:n boksissa ja sinipaidat rokottivat irtopalloista kovalla kädellä. Ajassa 14:30 TPK teki jo neljännen maalinsa, ja peli meinasi livetä alastarolaisten käsistä.

AU sai äärimmäisen tärkeän kavennuksen, kun ensimmäistä jaksoa oli jäljellä 24 sekuntia. TPK:n virhetili tuli täyteen, kun kokenut Kari-Pekka Koivunen liukui päin AU-veska Henri Saarista. Pallo vietiin tämän seurauksena kymmenen metrin rankkaripisteelle. Kapteeni Tuomas Happonen otti tässä kohtaa roolia, ja ampui Umbron tehtaan takuulla ohi Laaksosen.

Osuma oli tärkeä pukukoppimaali, jolla Purppuralohikäärmeet pääsi peliin mukaan. Paniikki ei ollut vallannut AU:n penkkiä sitä ennen, mutta osuman vaikutusta mielialaan ei voi kiistää. Puoliajalla ei tarvinnut suuria palopuheita pitää. Kaikki tiesivät, että helppojen päästettyjen maalien oli loputtava siihen, ja homma oli käännettävä kotiin hinnalla millä hyvänsä.

Alastaro vaihtoi toiselle jaksolle maaliin Emdad Palanin, kun Saariselle oli tullut kivulias sormivamma ensimmäisen jakson tiimellyksessä. Palani suoriutui tehtävästään mainiosti ottamalla tarvittavat torjunnat. Enää täytyi saada vaan pää uudestaan auki hyökkäyspäässä.

AU lähenteli TPK:n maalia pitkään, mutta hetki kavennukselle syntyi vasta ajassa 31:57. Mikke Louhela ampui upean kudin vasurillaan takatolpan juureen. Syötön osumaansa hän sai Jani Luomalta, joka rullaili palloa jalkapohjallaan totuttuun tyyliin. Sama kaksikko toi Alastaron tasoihin vajaat viisi minuuttia ennen loppua. Tilanne syntyi kuin tyhjästä, ja yhtäkkiä Mikke laukoi pallon etutolpan kautta alakulmaan. Hallin ilmassa oli haissut jo pitkään vahvemmin AU:n kuin TPK:n maali.

Kolme minuuttia ennen loppua oli huoltolaukun nitropurkille käyttöä, kun TPK sai vaaralliselta etäisyydeltä vapaapotkun. Täysin ilmaiseksi. Läpi ottelun Teemu Virtasen ja Saska Saveljeffin pihdeissä ollut Joona Forsström pyllähti teatraalisesti Samppalinnan lattiaan, ja vei tuomareita kuin pässiä narussaan. TPK otti tilanteeseen aikalisän ja juoni vapariaan minuutin verran. Yksinkertainen kuvio oli idealtaan hyvä, mutta toteutus huono. Vapaana löytynyt TPK-peluri ampui pallon nimittäin lähemmäs bunkkerin kattorakenteita kuin maalia.

AU säästi oman aikalisänsä kalkkiviivoille, ja se oli puhtaasti huilitauko ykkösketjun miehille ottelun toiseksi viimeisellä minuutilla. Kun hanat olivat toisella puoliajalla vihdoin auenneet, niin ei muuta kuin kuumat miehet ratkaisemaan peli viininpunaisille. Näin myös kävi. Jani Luoma osui 39 sekuntia ennen loppusummeria kierrettyään TPK:n puolustussumpun. Laukaus löysi mittatilaustyönä maalin alakulmaan.

Turkulaiset reagoi muuttuneeseen tilanteeseen ottamalla lentävän maalivahdin käyttöön, mutta aikaa tasoitukselle oli liian vähän. AU otti näin jälkikäteen tarkasteltuna ansaitun voiton. AU halusi pisteitä enemmän ja uskalsi rohkeasti hakea voittomaalia loppuun asti.

AU:n sankariksi noussut Jani Luoma oli kuin Hangon keksipakkauksesta, kun hän kertoi tuntemuksiaan taiston tauottua.

– Ihan huikea fiilis! Paras fiilis koko kauden aikana. Ei voi vieläkään uskoa todeksi tuota nousua, Luoma fiilisteli.

Hänen mukaansa luotto joukkueen tekemiseen pysyi silti vahvana, vaikka tulotaululla tilanne näytti tukalalta ja lopputulos tuntuu uskomattomalta.

– Ei ollut usko koetuksella, koska ei oltu pelattu huonosti. ”Tumpin” pukukoppimaali antoi vielä lisää uskoa toiselle puoliajalle. Meidän sinnikkyys palkittiin kun jatkoimme vaan omaa peliämme, emmekä masentuneet. Tiesin että paikkoja kyllä tulee, 1+2 tehot saalistanut Luoma kertaa.

Hän pelasi ottelun toinen pottuvarvas verellä ja kengän sisäsyrjän sauma irvistäen.

– Hyvien futsalkenkien löytäminen ei ole helppoa nykyään. Nyt kun löytyi hyvät, niin kolmannessa pelissä ne menivät rikki. Reklamaatio lähtee, valitettavasti, Luoma takaa pilke silmäkulmassa.

Turhaan ei tullut pohjoisen tuplaviikonlopun jälkeen kehuttua joukkueen iskukykyä ja virettä. Kolme voittoa viimeisestä viidestä pelistä on jonkinlainen todiste siitä, että ihan oikeisiin kemuihin AU viime keväänä kutsukortin työllään hankki.

Muut liigajoukkueet jäivät nyt muutaman viikon maajoukkuetauolle, kun Suomi taistelee menestyksestä historiallisissa EM-kisoissa. AU kuitenkin kohtaa vielä ensi viikon perjantaina Mad Maxin Loimaalla, kun kummankaan joukkueen pelaajia ei kisajoukkueessa nähdä.

Jani Luoma niittasi Turussa tehot 1+2. (Arkistokuva: Henrik Siiskonen)