Enemmistö aluevaltuuston edustajista tulee muualta kuin Turusta

0

VARSINAIS-SUOMEN kunnista maakunnan suurin kaupunki Turku sai odotetusti selvästi eniten edustusta aluevaltuustoon. Turusta valittiin 30 ehdokasta. Turkulaiset eivät saaneet läheskään yli puolta aluevaltuuston yhteensä 79 paikasta, vaan lähes asukasmääränsä suhteessa.
Seuraavaksi eniten edustusta saivat Naantali ja Salo, joista molemmista valittiin kuusi ehdokasta aluevaltuustoon. Loimaan tavoin viisi edustajaa saivat Kaarina ja Raisio, jotka ovat molemmat Loimaata suurempia kaupunkeja. Loimaan kanssa asukasmäärältään saman kokoinen Uusikaupunki sai kolme edustajaa.
Varsinais-Suomen 27 kunnasta seitsemän kuntaa ei saa lainkaan omaa edustusta aluevaltuustoon. Loimaan seutukunnalta näiden kuntien joukkoon lukeutuvat Aura ja Koski.

Kokoomus on Varsinais-Suomen hyvinvointialueen suurin puolue 18 paikallaan. Seuraavina tulevat SDP 16, keskusta 12 ja vasemmistoliitto kymmenellä paikallaan. Perussuomalaiset saa kahdeksan, vihreät seitsemän, RKP viisi, kristillisdemokraatit kaksi ja Liike Nyt yhden paikan aluevaltuustoon.
Hyvinvointialueen ääniharava oli vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson 7 795 äänellään. Aivan hänen kannoillaan oli SDP:n kansanedustaja Aki Lindén 7 701 äänellä. Kolmanneksi eniten ääniä sai kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, 3 278 ääntä.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella äänesti lähes puolet äänioikeutetuista äänestysprosentin ollessa 49,5 prosenttia.
Aluevaltuuston keski-ikä on 47 vuotta. Nuorin uusista aluevaltuutetuista on 25-vuotias vihreiden Aliisa Wahlsten ja vanhin 78-vuotias SDP:n Simo Paassilta. Valtuustossa on naisia hieman enemmän kuin miehiä. Naisten osuus on 51,9 prosenttia.