Ennakkoäänestys päättyi – kuntavaalien tasolle ei päästy

0
LL Arkisto

ALUEVAALIT Viimeinen ennakkoäänestyspäivä 18. tammikuuta kiritti äänestäjiä liikkeelle Loimaan seudulla. Ääniä annettiin koko ennakkoäänestysviikon aikana Loimaalla, Oripäässä ja Humppilassa yli valtakunnallisen keskiarvon, ja Ypäjälläkin päästiin aivan liki. Viime vuoden kuntavaalien äänestystasolle ei kuitenkaan ennakkoäänestysinnossa ylletty.

Loimaalla annettiin ennakkoon kaikkiaan 3 526 ääntä. Määrä on 27,1 prosenttia kaikista aluevaaleissa annettavissa olevista äänistä Loimaalla.
Oripäässä potti on 286 ääntä (27,3 prosenttia), Ypäjällä 512 (26,3 prosenttia) ja Humppilassa 608 (34,0 prosenttia).

Punkalaitumella, joka kuuluu Pirkanmaan hyvinvointialueeseen, on äänestänyt ennakkoon 639 äänioikeutettua, joka on 27,8 prosenttia kaikista kunnan äänioikeutetuista. Pirkanmaalla ennakkoäänestysinto nousi 29,0 prosenttiin. Valtakunnallinen äänestysprosentti on 26,4.

Varsinais-Suomessa äänestettiin Kanta-Hämettä vilkkaammin. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen äänestysprosentti on 27,90 ja Kanta-Hämeen 25,1. Varsinais-Suomessa Kustavi ottaa kuntavertailussa piikkipaikan 38,3 prosentilla, ja yli 30 prosentin mentiin lisäksi Kemiönsaaressa, Marttilassa ja Turussa.

Kanta-Hämeessä innokkaimmin äänestettiin ennakkoon Humppilassa, jossa 34 prosenttia äänioikeutetuista on käynyt jo äänestämässä. Kolmenkympin kerhoon nousi lisäksi Forssa, jonka äänestysprosentti on 30,5.

Verrattaessa ennakkoäänestysintoa viime vuoden kuntavaaleihin, jäädään aluevaaleissa jälkeen.
Kuntavaaleissa 2021 Loimaalla äänesti ennakkoon 29,9 prosenttia äänioikeutetuista ja Oripäässä 33,8 prosenttia. Ypäjällä äänesti kuntavaaleissa ennakkoon 33,9 prosenttia äänioikeutetuista. Punkalaitumella vastaava osuus oli 34,0 ja Humppilassa peräti 43,4 prosenttia.

Koronapandemian takia kuntavaalien kotimaan ennakkoäänestysaika oli poikkeuksellisen pitkä, kaksi viikkoa, kun nyt uurnilla käyntiin oli aikaa viikko.
Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntai 23. tammikuuta. Varsinais-Suomen sekä Pirkanmaan aluevaltuustoon valitaan 79 aluevaltuutettua ja Kanta-Hämeessä 59. Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20.

Aluevaalilautakunnat vahvistavat vaalien tulokset: 26. tammikuuta, ja uudet valtuustot aloittavat työnsä maaliskuun alussa.

 

Lue lisää x.x.xxxx lehdestä