Joko tiedät ketä äänestät?

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

kysyin joulun välipäivinä Keski-Pohjanmaalta visiitille tulleelta nuorelta mieheltä.
– No en. Miks pitäis?
– Nyt on Suomen ensimmäiset aluevaalit käsillä.
– No ei paljoo kiinnosta.
– Sinunkin äänelläsi on merkitystä, kun yhdessä yhteisistä asioista päätetään. Ole ihmeessä mukana vaikuttamassa asioihin, kun siihen mahdollisuuden äänioikeusiän saavuttaneena omaat.
(Lähihoitajaksi opiskeleva nuorempi sisarkin jäi kuulolle.)

– Miks?
– Meillä julkinen terveydenhuolto on tähän asti järjestetty niin, että hyvään hoitoon päästäkseen ei ole tarvinnut olla erillistä vakuutusta. Sinä vaikutat nyt tulevaisuuteen; onko näin jatkossakin. Nämä vaalit koskevat sitä, miten ja missä saavat itsesi lisäksi hoitoa mm. teidän mummo, äiti sekä teidän tulevat omat lapsenne.
Mihin asti haja-asutusalueella asuvan mummonne pitää laboratoriokokeille lähteä? Onko hänen mahdollista hyödyntää toisen, lähempänä olevan hyvinvointialueen palveluja? Vai pitääkö lähteä ensinkään? Tuleeko näytteenottaja kotiin samalla kun pistää rokotuksen? Mistä asti apu tulee, jos mummon talo palaa?

Miten omien lastenne kohdalla toteutetaan mm. neuvolaseurannat, hammas- ja kouluterveydenhuolto? Panostetaanko ennaltaehkäisyyn mm. lastensuojelussa, mielenterveys- ja päihdepalveluissa vai odotellaanko ongelmista näyttöä ennen kuin avun piiriin pääsee? Entä millaisen työnantajan tuleva hyvinvointialue siskollesi tarjoaa? Niin tärkeistä asioista on kyse, ettei kannata jättää ääntään käyttämättä.

– No ketä sitten pitäis äänestää?
– Se on sinun oma päätöksesi. Valitse ehdokas, jonka näet rakentamassa palveluja oikeudenmukaisesti koko hyvinvointialueelle.

Yllätyin, että kaveri ryhtyi välittömästi tuumasta toimeen. Saimme nuorten kanssa mielenkiintoisen keskustelun aikaan vaalikoneen äärellä. Toimme politiikkaa näkyvämmäksi vertailemalla Varsinais-Suomen ja Keski-Pohjanmaan alueiden nykytilaa ja visioimalla miten toivomme asioiden olevan tulevaisuudessa.

Nuorten tietämys omalla alueellaan tehdyistä kuntaliitoksista, palvelutarjonnan muutoksista sekä palo- ja pelastustoiminnasta oli ihailtavaa. ”Ei-paljoo-kiinnosta” -asenne osoittautui kuitenkin vahvasti tulevaisuudesta välittämiseksi. Ehdokasvaihtoehtoja löytyi. Niin löytyy Sinullekin. Kokeile vaikka vaalikonetta.

Anu Vuorinen
Terveydenhoitaja (Yamk)
Aluevaaliehdokas (kesk.)
Parainen