”Jos painat alle 50 kiloa tai yli 110 kiloa, sinulle voidaan löytää sukset”

0
Talviurheiluvälineiden kauppa kävisi, mutta tuotteista on pulaa. Sportian työharjoittelija Aksel Rantasen käsissä olleet sukset tuskin vanhentuvat kovin kauaa hyllyssä.

LOIMAA Talviurheiluvälineitä ei ole tänäkään talvena riittänyt ihan kaikille. Hyvät hiihto- ja luistelusäät kiihdyttivät myyntiä, mutta hyllyntäytettä ei ole saatu odotusten mukaisesti.

– Vielä on tulematta suksia, joiden piti tulla jo marras-joulukuun vaihteessa, Loimaan Sportian Timo Mäkinen harmittelee.

Hän arvioi odottavansa edelleen noin kolmasosaa tilatuista suksista. Monoja on tullut sitäkin vähemmän, noin neljännes tilatuista on toimitettu kauppaan.

Puhuttiinpa sitten lasten tai aikuisten välineistä, hyllyssä ovat jäljellä vähiten kysytyt koot.

– Jos painat alle 50 kiloa tai yli 110 kiloa, sinulle voidaan löytää sukset, Mäkinen toteaa.

Loimaan Prismassa on sama tilanne. Tavarantoimitukset sakkaavat, ja siksi pulkat, luistimet, sukset ja monot ovat ehtyneet.

– Menekki on iso, mutta niitä ei meinaa millään saada, päivittäis- ja käyttötavaraosaston myyntipäällikkö Tanja Raikaa huokaa.

Toimitusvaikeuksien taustalla on monta seikkaa. Suksien muoviosia valmistetaan Kiinassa. Korona ja konttipula ovat vaikeuttaneet eurooppalaisten valmistajien toimintaa.

– Luistimien pohjassa lukee made in China, eikä niitäkään ole saatu, Mäkinen toteaa.

Tehtaita piinaa materiaalien saannin lisäksi työvoimapula.

– Jos monoja ei ole, suksikauppa jää aika usein tekemättä. Vanhat monot saattavat olla eri sidejärjestelmää, ja jos asiakas ostaa 300 euron suksipaketin, haluaa hän yleensä myös uudet monot, Mäkinen toteaa.

– Ei kannata kuitenkaan lopettaa etsimistä. Vielä maaliskuussa voi tulla jotain, mitä on pitänyt tulla jo marraskuussa.

Viime talvi oli luminen, mutta toimitusvaikeudet vaivasivat jo silloin. Myyntisesonki alkoi siksi varhain.

– Marraskuussa ne, jotka jäivät viime keväänä ilman, tulivat hakemaan suksia, Mäkinen selventää.

Mäkinen on kuullut puhuttavan, että vielä ensi talvi olisi huono, mutta sitten tavaraa taas pitäisi saada. Mutta pitäisi saada myös kelejä.

– Talven se vaatii, Mäkinen painottaa.

– Keli vaikuttaa eteläisessä Suomessa ihan selkeästi myyntiin. Jos lumi saapuu, menekki on sen mukainen. Kolme vuotta sitten talvi oli musta ja menekki heikompi, Raikaa vahvistaa.