Koronaryhmä: tautiaallon huippua vaikea ennustaa

0
LL Arkisto

VARSINAIS-SUOMI Koronaviruksen tartuntamäärät ovat edelleen korkeat, mutta ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun Varsinais-Suomessa. Sairaalakuormitus helpottui viime viikolla hetkeksi, mutta on taas samalla tasolla kuin aikaisemmin. Koronakoordinaatioryhmän mukaan tautiaallon huippua on vaikea ennustaa.

– Tapausten kasvukäyrä näyttää tasaantuvan, mutta koska näytteitä on otettu vähemmän, niin todellista tilannetta on vaikea ennustaa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

Testausstrategiaa on muutettu niin, ettei kaikkia enää kehoteta menemään viralliseen testiin. Perusterveet henkilöt voivat positiivisen kotitestin jälkeen sairastaa tautia kotona, jos vakavampia oireita ei ilmene.

Tällä hetkellä 14 vuorokauden ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on sataatuhatta asukasta kohti 1 481 eli yhä korkea, vaikka viime viikon virallinen ilmaantuvuusluku, 1 519, oli korkeampi. Suurimmat tautitapausmäärät todettiin nyt 15–24-vuotiaiden sekä 35–39-vuotiaiden ikäryhmissä.
– Eläkeikäisissä väestöryhmissä tapausmäärät ovat toistaiseksi pysyneet kohtuullisen maltillisina, Marttila sanoo.

Tyksissä oli tiistaina 25. tammikuuta hoidossa 28 koronapositiivista potilasta, joista viisi tehohoidossa. Tyksissä olevista potilaista 20 on sairaalassa koronavirusinfektion takia ja kahdeksalla potilaalla korona on lisälöydös. Terveyskeskusten vuodeosastoilla oli tiistaina aamulla 19 potilasta.

Sairaalakuormitus helpottui viime viikon lopussa Tyksin teho-osastolla, mutta potilaiden määrä nousi taas alkuviikon aikana entiselle tasolle.

– Meillä menee kansallisesti nähden kohtuullisen hyvin sairaalakuormituksen osalta. Tilanne elää kuitenkin melkoisesti, joten ennustaminen on edelleen varsin vaikeaa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt suuria muutoksia voimassa oleviin suosituksiin. Ryhmä kuitenkin totesi näkemyksenään, että ulkotiloissa tapahtuvat yleisötilaisuudet voitaisiin jo vapauttaa rajoituksista.