Koululaisten ja päiväkotilasten vanhemmat huolissaan tartunnoista

0
Kasvomaskien aika ei ole ohi vielä pitkään aikaan.

LOIMAALAISTEN koululaisten ja päiväkotilasten vanhemmat ovat saaneet tällä viikolla kaupungilta tiedotteen, jossa kerrotaan, että koronaa on useimmissa Loimaan kouluissa ja päiväkodeissa. Tieto on saanut monet huolestuneet vanhemmat ottamaan yhteyttä kouluihin ja päiväkoteihin.

Tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen muistuttaa, että Loimaan kaupungin terveydenhuolto luopui pääosin koronatartuntojen jäljityksestä viime viikolla (LL 15.1.). Päätös perustui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistukseen ja siihen, että koronaviruksen omikronmuunnos leviää niin nopeasti, että jäljitystyö on mahdotonta.

– Koulujen rehtoreilla tai päiväkotien johtajilla ei siis ole tarkkaa tietoa siitä, millä luokalla tai missä ryhmässä joku lapsista on sairastunut juuri koronaan. Kaikista koronaan sairastuneista ei ole enää tietoa meillä täällä terveydenhuollossakaan, koska kotitestein todettuja tapauksia ei tarvitse meille ilmoittaa, Heikkinen korostaa.

Hän painottaa, että koulu tai päiväkoti eivät ole paikkoja, joissa korona tarttuisi erityisen herkästi. Ne ovat paikkoja, joissa lasten tekemisiä ja toimintaa ohjataan valvotusti.

– Meillä on sellainen näkemys, että korona tarttuu tällä hetkellä erityisesti perhepiirissä ja lapsilla myös vapaamuotoisessa yhdessäolossa kaveriporukoissa, Heikkinen arvioi.

Hän ja tartuntatautihoitaja Jenni Santamäki muistuttavat myös, että monet varsinkin omikronmuunnoksen kantajista ovat oireettomia eivätkä tiedä tartunnastaan. Näin ollen viruksen voi tällä hetkellä saada melkein mistä tahansa, missä on muita ihmisiä. Parhaat tavat välttää tartunta ovat edelleen turvavälien pitäminen, kasvomaskin käyttö ja käsihygieniasta huolehtiminen.